Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Polícia zasiahla slzotvorným plynom voči protestujúcim v Hongkongu

Príslušníci poriadkových síl potláčajú demonštrantov počas protestného zhromaždenia v Hongkongu, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Znepokojenie nad obmedzovaním slobôd v Hongkongu vyjadrili aj šéfovia diplomacií Británie, USA, EÚ, Austrálie či Kanady.

Hongkong 24. mája (TASR) - Polícia v Hongkongu zakročila v nedeľu slzotvorným plynom proti demonštrantom, ktorí protestovali voči plánom Pekingu na sprísnenie bezpečnostných opatrení v tejto osobitnej administratívnej oblastí Číny. Informovali o tom agentúry AP a AFP.

Na prvom proteste proti návrhu zákona o národnej bezpečnosti v Hongkongu vyšli popoludní miestneho času do ulíc stovky ľudí. Polícia demonštrantov varovala, že ich pochod je nezákonný, a vyzývala ich, aby sa rozišli. Následne proti nim zasiahla slzotvorným plynom.

Prodemokratickí aktivisti v Hongkongu ostro kritizovali návrh nového zákona o národnej bezpečnosti, ktorý dostal na prerokovanie čínsky parlament. Znepokojenie nad obmedzovaním slobôd v Hongkongu vyjadrili aj šéfovia diplomacií Británie, USA, EÚ, Austrálie či Kanady.

Zákon po schválení, ktoré sa očakáva vo štvrtok 28. mája, zakáže v Hongkongu aktivity smerujúce k odtrhnutiu tejto poloautonómnej oblasti od Číny, podvratnú činnosť zameranú voči centrálnej vláde, zasahovanie zahraničia do miestnej politiky a terorizmus. Podľa kritikov nerešpektuje princíp "jedna krajina, dva systémy", na základe ktorého mal Hongkong prisľúbené väčšie slobody, než platia v pevninskej Číne.

Hongkongom už vlani otriasli sedem mesiacov trvajúce rozsiahle a niekedy násilné protesty proti úsiliu Pekingu posilniť svoje mocenské postavenie v tomto poloautonómnom meste.