Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Hongkong pre zlú pandemickú situáciu odkladá voľbu nového lídra

Na snímke správkyňa Hongkongu Carrie Lamová, ktorá šéfuje regionálnej vláde. Foto: TASR/AP

V piatok hlásili v Hongkongu približne 11.000 nových prípadov nákazy koronavírusom; deň predtým ich pribudlo 12.000. Pred súčasnou vlnou nákazy tam zaznamenali dovedna len okolo 12.000 infikovaných.

Hongkong 18. februára (TASR) - Hongkong v piatok oznámil, že voľbu nového správcu tejto osobitnej administratívnej oblasti Číny odkladá z marca na máj. Hongkong totiž čelí najhoršej vlne nákazy koronavírusom od začiatku pandémie a plánuje otestovať na covid všetkých 7,5 milióna svojich obyvateľov. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Správkyňa Hongkongu Carrie Lamová, ktorá šéfuje regionálnej vláde, v piatok uviedla, že voľba jej nástupcu sa bude konať až 8. mája. Pôvodne sa mala uskutočniť koncom marca a nominácie kandidátov sa mali začať predkladať 20. februára.

Nového tzv. hlavného exekutívneho predstaviteľa Hongkongu bude voliť 1500-členný výbor, v ktorom dominujú osobnosti lojálne komunistickej vláde v Pekingu. Opäť kandidovať môže aj Carrie Lamová, ktorá patrí taktiež medzi propekinski orientovaných politikov.

"Rozhodnutie (odložiť voľbu nového lídra) súvisí s tým, že čelíme najhoršej situácii od začiatku pandémie. Situácia je kritická," povedala novinárom Lamová.

"Jedným z opatrení, ktoré plánujeme... je povinné plošné testovanie. Otestujeme každého (obyvateľa) Hongkongu," priblížila. Zároveň znova vylúčila zavedenie plošného tvrdého lockdownu.

Hromadné testovanie obyvateľov sa často využíva i v pevninskej Číne, kde však okrem toho vláda zavádza i prísne lockdowny a karanténu v ohniskách nákazy.

Nové opatrenia, ktorá plánuje vláda v Hongkongu, sú podľa Lamovej v súlade s inštrukciami čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga. Ten regionálnu vládu v Hongkongu v stredu vyzval, aby prijala všetky potrebné opatrenia na zastavenie šírenia vysokonákazlivého variantu omikron.

V piatok hlásili v Hongkongu približne 11.000 nových prípadov nákazy koronavírusom; deň predtým ich pribudlo 12.000. Pred súčasnou vlnou nákazy tam zaznamenali dovedna len okolo 12.000 infikovaných.