Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Hongkong: Známu aktivistku odsúdili na 15 mesiacov väzenia

Na archívnej snímke z 24. mája 2021 Chow Hang Tung pózuje počas rozhovoru v Hongkongu. Poprednú prodemokratickú aktivistku Chow Hang Tung zadržala polícia v Hongkongu v piatok ráno 4. júna 2021 - v deň výročia krvavého potlačenia protestov na námestí Nebeského pokoja v Pekingu. Foto: TASR/AP

Aktivistka Chow Hang Tung sa na súdnych pojednávaniach zastupovala sama. Utorňajší verdikt odmietla s argumentom, že bola potrestaná za vyjadrovanie svojich názorov.

Hongkong 4. januára (TASR) - Známu hongkonskú prodemokratickú aktivistku Chow Hang Tung odsúdili v utorok na 15 mesiacov väzenia za to, že svojimi článkami nabádala ľudí k tomu, aby si napriek policajnému zákazu pripomenuli masaker na pekinskom Námestí nebeského pokoja (Tchien-an-men) z roku 1989. Informovala o tom agentúra AFP.

Právnička Chow Hang Tung bola líderkou medzičasom už rozpustenej organizácie, ktorá každoročne organizovala sviečkovú manifestáciu na pamiatku obetí masakry na Tchien-an-men. Išlo o jediné takéto podujatie pripomínajúce udalosti z júna 1989 v celej Číne.

Vlani v júni (a znovu aj tento rok) však hongkonská polícia po prvý raz konanie spomienky zakázala, čo zdôvodnila opatreniami proti šíreniu nového koronavírusu a bezpečnostnými dôvodmi. Podľa kritikov však išlo o súčasť zásahov voči hongkonskej prodemokratickej opozícií po vlne masových protivládnych protestov z roku 2019.

Na vlaňajšej spomienke sa 4. júna napriek úradnému zákazu zúčastnili tisíce ľudí. Polícia v tejto súvislosti zatkla viac než dve desiatky aktivistov a viacerí z nich už boli odsúdení na tresty odňatia slobody.

Tridsaťšesťročnú právničku Chow Hang Tung zadržali 4. júna minulého roka za zverejnenie dvoch článkov, v ktorých vyzývala Hongkončanov, aby si pripomenuli udalosti na Tchien-an-men. Podľa súdneho verdiktu, ktorý bol vynesený 4. januára 2022, Chow Hang Tung týmito článkami podnecovala ľudí k tomu, aby porušovali policajný zákaz zhromažďovania.

Aktivistka Chow Hang Tung sa na súdnych pojednávaniach zastupovala sama. Utorňajší verdikt odmietla s argumentom, že bola potrestaná za vyjadrovanie svojich názorov.

Chow Hang Tung už bola predtým odsúdená na 12 mesiacov za iné obvinenia súvisiace s pripomínaním pamiatky obetí Tchien-an-men. Po vynesení nového verdiktu bude musieť stráviť za mrežami ešte 22 mesiacov.

Demonštrácie za dodržiavanie základných ľudských práv sa konali na pekinskom námestí Tchien-an-men od 15. apríla do 4. júna 1989. Ich potlačenie armádou si podľa rôznych odhadov vyžiadalo zhruba 1000 - 10.000 obetí na životoch. Čína oficiálne priznáva len zhruba tri stovky mŕtvych.

Vládnuca čínska komunistická strana podľa AFP potláča akúkoľvek diskusiu a pripomínanie udalostí z roku 1989.