Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Hongkonská líderka označila prijatie nového zákona za významnú udalosť

Na snímke správkyňa Hongkongu Carrie Lamová počas tlačovej konferencie. Foto: TASR/AP

Doposiaľ 27 krajín vrátane Británie, Francúzska, Nemecka a Japonska vyzvalo Peking, aby prijatie zákona prehodnotil.

Hongkong 1. júla (TASR) - Najvyššia predstaviteľka Hongkongu Carrie Lamová v stredu uviedla, že kontroverzný zákon o národnej bezpečnosti pre Hongkong, ktorý v utorok schválil stály výbor Celočínskeho zhromaždenia ľudových zástupcov, je "najvýznamnejšou udalosťou", odkedy Británia v roku 1997 odovzdala Hongkong Číne. Informovala o tom agentúra AFP.

"Zákon o národnej bezpečnosti možno pokladať za najvýznamnejšiu udalosť vo vzťahoch medzi ústrednou vládou (v Pekingu) a Hongkongom od jeho odovzdania (Číne)," povedala v stredu Lamová na slávnostnom zhromaždení pri príležitosti 23. výročia prechodu Hongkongu pod čínsku správu.

Zákon, ktorý v utorok schválil stály výbor Celočínskeho zhromaždenia ľudových zástupcov (parlament), okrem iného dáva Číne právomoc zriadiť v Hongkongu národný bezpečnostný úrad. Jeho zamestnanci pri vykonávaní svojich povinností nebudú podliehať miestnym zákonom.

Úplné znenie zákona zverejnené v utorok vymenúva tri prípady, keď Čína môže prevziať stíhanie obžalovaného. Ide o zložité kauzy zasahovania zahraničia do vnútorných záležitostí, "mimoriadne závažné" prípady a ak je národná bezpečnosť vystavená "vážnym a realistickým hrozbám".

Doposiaľ 27 krajín vrátane Británie, Francúzska, Nemecka a Japonska vyzvalo Peking, aby prijatie zákona prehodnotil. Vo vyhlásení adresovanom Rade OSN pre ľudské práva sa uvádza, že "podkopáva" slobody požívané obyvateľmi Hongkongu.

Mimoriadne kriticky sa o novom zákone vyjadril aj americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo, ktorý ho označil za "drakonický" a pohrozil Pekingu bližšie nešpecifikovanými "odvetnými opatreniami".