Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Hongkonský prodemokratický denník sa po razii obáva o slobodu tlače

Na archívnej snímke z 11. augusta 2020 kópie novín hongkonského denníka Apple Daily s titulkou mediálneho magnáta Jimmyho Laia v Hongkongu. Foto: TASR/AP

Majiteľa novín, 73-ročného mediálneho magnáta Jimmyho Laia, v apríli tohto roka odsúdili na 14 mesiacov za organizovanie a účasť na nepovolených prodemokratických protestoch.

Hongkong 17. júna (TASR) - Predstavitelia prodemokratického hongkonského denníka Apple Daily krátko po policajnej razii v ich sídle vo štvrtok uviedli, že sloboda tlače v Hongkongu "visí na vlásku". Napísali tak v odkaze svojim čitateľom zverejnenom vo svojej aplikácii, píše agentúra AFP.

V odkaze sa píše, že denník je obeťou "cieleného tvrdého zásahu režimu". Dopĺňa tiež, že zamestnanci denníka budú naďalej svoju prácu vykonávať sebavedome a poctivo.

Vyše 500 hongkonských policajtov podniklo raziu v sídle Apple Daily vo štvrtok ráno, pričom zatkli jeho šéfredaktora a ďalších štyroch vedúcich pracovníkov – oficiálne pre podozrenie, že sa "spriahli so zahraničnou mocnosťou alebo s cudzími elementmi s cieľom ohroziť národnú bezpečnosť" krajiny.

Raziu podľa tamojších úradov vykonali na základe článkov, v ktorých podľa nich denník "apeloval na uvalenie sankcií" na hongkonských a čínskych predstaviteľov, približuje AFP. Agentúra dopĺňa, že ide o prvý prípad, keď kontroverzný čínsky bezpečnostný zákon použili proti predstaviteľom tamojších médií.

Na archívnej snímke z 26. apríla 2021 reportéri pracujú v redakcii hongkonského denníka Apple Daily v Hongkongu.
Foto: TASR/AP


Polícia tiež zaistila majetky denníka v hodnote 18 miliónov hongkonských dolárov. Apple Daily informoval, že medzi zaistenými predmetmi sa nachádzali aj počítačové terminály, pevné disky a poznámkové zápisníky novinárov.

Bulvárny denník Apple Daily dlhodobo podporuje hongkonské prodemokratické hnutie a často kritizuje miestnu vládu aj Peking za to, že sprísňujú kontrolu nad touto osobitnou administratívnou oblasťou Číny a postupne obmedzujú jej slobody.

Policajti sa zhromažďujú v vstupnej hale hongkonského denníka Apple Daily v Hongkongu 17. júna 2021.
Foto: TASR/AP


Majiteľa novín, 73-ročného mediálneho magnáta Jimmyho Laia, v apríli tohto roka odsúdili na 14 mesiacov za organizovanie a účasť na nepovolených prodemokratických protestoch.

Čínsky zákon o národnej bezpečnosti kriminalizuje aktivity považované za protištátnu činnosť, separatizmus, terorizmus či spriahnutie sa so zahraničnými silami. Za vágne formulované obvinenia hrozia obvineným väzenské tresty od troch do desiatich rokov a v najhorších prípadoch aj doživotie.