Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Hongkonský súd odsúdil ôsmich prodemokratických aktivistov

Na archívnej snímke z 12. decembra 2020 hongkonský mediálny magnát Jimmy Lai. Foto: TASR/AP

Okrem aktivistu Jimmyho Laia a aktivistiek Chow Hang Tung a Gwyneth Ho udelil súd v pondelok trest odňatia slobody ešte ďalším piatim ľuďom vrátane Lee Cheuk-yana.

Hongkong 13. decembra (TASR) - Hongkonský súd udelil v pondelok tresty odňatia slobody v trvaní do 14 mesiacov ôsmim prodemokratickým aktivistom za organizovanie, účasť a podnecovanie k účasti na vlaňajšej spomienkovej udalosti venovanej obetiam násilne potlačených prodemokratických demonštrácií na pekinskom Námestí Nebeského pokoja (Tchien-an-men) v roku 1989.

Mediálny magnát, 74-ročný Jimmy Lai, ktorý bol tiež majiteľom medzičasom zrušeného populárneho denníka Apple Daily, bol minulý týždeň usvedčený z nepovoleného zhromažďovania, za čo mu v pondelok súd udelil trest odňatia slobody vo výške 13 mesiacov. Spolu s ním súd minulý týždeň usvedčil aj prominentnú právničku Chow Hang Tung a novinárku Gwyneth Ho, ktoré boli odsúdené prvá na 12 a druhá na šesť mesiacov väzenia.

Ide o troch najprominentnejších aktivistov spomedzi odsúdenej osmičky, podotýka Reuters. Ani jeden z nich sa však v súvislosti so vznesenými obvineniami necíti byť vinný.

"Ak je pripomenutie si tých, ktorí zahynuli pre nespravodlivosť, zločinom... tak potom ma nechajte odpykať si trest za tento zločin, aby som mohol zdieľať bremeno a slávu s tými mladými mužmi a ženami, ktorí preliali svoju krv 4. júna, aby hlásali pravdu, spravodlivosť a dobro," uviedol Jimmy Lai v liste, ktorý napísal pred vynesením rozsudku.

Okrem aktivistu Jimmyho Laia a aktivistiek Chow Hang Tung a Gwyneth Ho udelil súd v pondelok trest odňatia slobody ešte ďalším piatim ľuďom vrátane Lee Cheuk-yana. Ten stál na čele Hongkonskej aliancie na podporu demokratických hnutí v Číne, ktorá vlaňajšiu spomienkovú udalosť organizovala. Týmto piatim aktivistom pritom súd udelil trest v trvaní od štyroch do 14 mesiacov.

Okrem spomínaných ôsmich aktivistov, ktorí si v pondelok vypočuli rozsudok, si trest v súvislosti s účasťou na vlaňajšej spomienkovej udalosti odpykáva už 16 ďalších aktivistov, pripomína Reuters.

V Hongkongu, osobitnej administratívnej oblasti Číny, sa každoročne v júni konala sviečková manifestácia na pamiatku obetí masakry na Tchien-an-men z júna 1989. Išlo o jediné takéto podujatie pripomínajúce tieto udalosti v celej Číne.

Vlani v júni však hongkonská polícia po prvý raz konanie sviečkovej manifestácie zakázala, čo zdôvodnila opatreniami proti šíreniu nového druhu koronavírusu. Podľa kritikov však išlo o súčasť rozsiahlych zásahov voči prodemokratickej opozícií po vlne masových protivládnych protestov z roku 2019.




Pozn. TASR:

Mená Hongkončanov spomínaných v texte sú uvedené v tzv. západnom (anglickom) štýle písania osobných mien v Hongkongu.

V tzv. čínskom štýle – transkribované z hongkonského kantonského dialektu čínštiny do slovenčiny – vyzerajú nasledovne:

Jimmy Lai = Li Č'-jing

Chow Hang Tung = Cou Sing-tchung

Gwyneth Ho = Che Kuej-lan

Lee Cheuk-yan = Li Čuo-žen