Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Horná komora rakúskeho parlamentu schválila zákon o povinnom očkovaní

Ilustračná snímka. Foto: TASR - František Iván

Všeobecnú očkovaciu povinnosť Rakúsko schválilo ako prvá krajina v rámci Európskej únie.

Viedeň 3. február (TASR) - Horná komora rakúskeho parlamentu (Bundesrat) schválila vo štvrtok večer zákon o povinnom očkovaní proti COVID-19 pre ľudí starších ako 18 rokov. Dolná komora (Nationalrat) zákon podporila už v januári. Dokument vstúpi oficiálne do platnosti po podpise prezidenta Alexandra Van der Bellena. Informovali o tom agentúry AP a APA.

"Dnes je dôležitý deň," povedal minister zdravotníctva Wolfgang Mückstein. "Robíme pokrokový a aktívny krok v boji proti pandémii," dodal.

Všeobecnú očkovaciu povinnosť Rakúsko schválilo ako prvá krajina v rámci Európskej únie. Vzťahovať sa bude na všetkých dospelých obyvateľov krajiny. Výnimku budú mať tehotné ženy a všetci, ktorí nemôžu byť očkovaní zo zdravotných dôvodov. Od polovice marca začne polícia pri bežných kontrolách skúmať, či sú občania zaočkovaní, napísala agentúra AP. Tí, ktorí nebudú vedieť predložiť doklad o očkovaní, budú požiadaní, aby tak urobili písomne, a ak tak neurobia, dostanú pokutu až do výšky 3600 eur.

Návrh zákona vypracovala vládna koalícia zložená z konzervatívnej Rakúskej ľudovej strany (ÖVP) a Zelených spoločne s dvoma z troch opozičných strán – sociálnymi demokratmi z SPÖ a liberálmi zo strany NEOS. Proti tomuto kroku však ostro vystupovala krajne pravicová Slobodná strana Rakúska (FPÖ).