Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Horolezkyňa Samojlovová vystúpi na Everest, chce podporu pre Ukrajinu

Na archívnej snímke pohľad na vrch Mount Everest na ceste do Kalapattharu v Nepále. Foto: TASR/AP

Samojlovová sa usiluje o zisk Koruny Zeme, teda pokoriť sedem najvyšších vrcholov jednotlivých svetadielov.

Káthmandu 13. apríla (TASR) - Ukrajinská horolezkyňa Antonina Samojlovová plánuje vystúpiť na Mount Everest a na najvyššiu horu sveta vyniesť národnú vlajku. Týmto krokom chce získať pre svoju krajinu globálnu podporu a posilniť morálku všetkých ľudí bojujúcich proti ruskej invázii.

Tridsaťtriročná Samojlovová bude v tejto sezóne jediným horolezcom z Ukrajiny, ktorý chce vystúpiť na himalájsky štít. Jej úsilie považuje za jediný spôsob, ako upriamiť svetovú pozornosť na utrpenie jej krajanov. "Vyšplhám sa na Everest, aby som podporila všetkých ľudí na Ukrajine, každého bojovníka, každého dobrovoľníka a všetkých ľudí, ktorí boli poznačení touto krutou vojnou, a posilniť nás v boji, až pokým nezvíťazíme," uviedla Samojlovová v rozhovore pre agentúru AFP. "Myslím si, že to bude obrovská podpora pre ukrajinský ľud. Ten bude vedieť, že aj v tomto najťažšom roku bude ukrajinská vlajka viať na najvyššom bode sveta."

Samojlovová sa usiluje o zisk Koruny Zeme, teda pokoriť sedem najvyšších vrcholov jednotlivých svetadielov. V minulosti už vystúpila na Kilimandžáro (Afrika), Elbrus na Kaukaze (Európa) a Mount Vinson (Antarktída). Ruská invázia na Ukrajinu ju zastihla v čase, keď sa šplhala na najvyššiu horu Mexika Pico de Orizaba. Prvé správy o vpáde ruských vojsk mala od sestry, ktorá sa ukrývala v bombovom kryte v Kyjeve. "Spolu s mojím otcom teraz bojujú a som na nich veľmi hrdá," povedala Samojlovová. "Snívam, že jedného dňa sa vrátim na Ukrajinu a budem môcť vyobjímať celú rodinu. Verím, že sa mi to splní."