Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Čína dosiahla v roku 2021 rekordný obchodný prebytok

Centrálna banka v Číne Foto: TASR/AP

Hodnota exportu však tak v decembri, ako za celý rok 2021 dosiahla rekordné hodnoty.

Peking 14. januára (TASR) - Tempo rastu čínskeho exportu sa v závere minulého roka spomalilo, čím sa potvrdili očakávania ekonómov, práve vďaka exportu však Čína dosiahla za december aj celý rok rekordný obchodný prebytok. V nasledujúcich mesiacoch však analytici počítajú s ďalším spomaľovaním rastu vývozu.

Export Číny vzrástol v decembri v medziročnom porovnaní o 20,9 % po 22-percentnom raste v predchádzajúcom mesiaci. Tempo rastu sa tak spomalilo, ako predpokladali analytici, rozsah spomalenia bol však oproti ich odhadu o niečo miernejší (analytici počítali s rastom iba o 20 %).

Hodnota exportu však tak v decembri, ako za celý rok 2021 dosiahla rekordné hodnoty. Za december dosiahol obchodný prebytok v prepočte 94,46 miliardy USD (82,40 miliardy eur), čo je najvyššia hodnota od augusta 1994, keď sa tieto údaje začali zaznamenávať.

Na porovnanie, v novembri predstavoval 71,72 miliardy USD. Decembrový údaj je výrazne lepší aj v porovnaní s odhadmi ekonómov oslovených agentúrou Reuters. Tí počítali s rastom obchodného prebytku na 74,50 miliardy USD.

Rekord zaznamenala Čína aj za celý rok. Obchodný prebytok za rok 2021 dosiahol 676,43 miliardy USD, čo je najvyššia hodnota od začatia evidovania týchto údajov v roku 1950. V roku 2020 evidovala Čína obchodný prebytok na úrovni 523,99 miliardy USD.

Analytici však v nasledujúcich mesiacoch očakávajú ďalšie spomaľovanie vývozu. "Export sa v decembri udržal na vysokej úrovni, v budúcich mesiacoch však počítame s miernejším tempom rastu," povedal Julian Evans-Pritchard, ekonóm zo spoločnosti Capital Economics. Dôvodom je podľa neho nový variant nového koronavírusu omikron, v dôsledku ktorého sa počíta s častejšími výpadkami v čínskych prístavoch.

Rástol aj dovoz, jeho tempo sa však spomalilo omnoho prudšie než v prípade vývozu. Je to dôsledok obmedzeného dopytu v niektorých oblastiach, najmä v realitnom sektore, dodal Evans-Pritchard.

Dovoz sa v decembri zvýšil medziročne o 19,5 %. V novembri rast predstavoval 31,7 %, pričom ekonómovia očakávali spomalenie iba na 26,3 %.

(1 EUR = 1,1463 USD)