Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Premiérka Mayová nestojí proti svojim kritikom osamotená

Na snímke britská premiérka Theresa Mayová. Foto: TASR/AP

Šéfovia mnohých veľkých priemyselných spoločností ju podporujú. Veria, že sa jej napokon podarí dosiahnuť organizovaný odchod Británie z EÚ.

Londýn/Frankfurt nad Mohanom 17. novembra (TASR) - Zo všetkých britských politických táborov sa na premiérku Theresu Mayovú valí kritika za jej návrh dohody s Bruselom o vystúpení krajiny z EÚ. Ministri odchádzajú z jej kabinetu a mnohí členovia konzervatívnej strany sa usilujú dosiahnuť premiérkin odchod z funkcie.

Mayová však proti tejto silnej vlne odporcov nestojí osamotená. Šéfovia mnohých veľkých priemyselných spoločností ju podporujú. Veria, že sa jej napokon podarí dosiahnuť organizovaný odchod Británie z EÚ. Premiérku podporujú koncerny z oboch brehov kanálu La Manche. Sú medzi nimi Airbus, BMW aj Rolls-Royce.

Minister financií Philip Hammond v stredu kontaktoval prostredníctvom telekonferencie asi 100 vplyvných britských manažérov. Žiadal ich o podporu navrhovanej dohody.

Šéf Airbusu Tom Enders hodnotil návrh ako „vítaný pokrok“ v rozvode. Firma zamestnáva na ostrovoch takmer 14.000 osôb. Podobne pozitívne sa vyjadrilo aj vedenie nemeckého koncernu BMW. Plánovaný odchod Británie by bol podľa Warrena Easta, šéfa Rolls-Royce, v každom prípade lepší než tvrdý brexit.

Predstavitelia týchto koncernov sa obávajú, že brexit bez dohody by narušil plynulú dodávku komponentov, ktoré závody v Británii potrebujú na zachovanie plynulosti výroby. Ak by sa totiž zaviedli colné kontroly, pred hraničnými priechodmi by sa vytvárali viackilometrové kolóny kamiónov a dodávky komponentov by neprichádzali včas.

Ďalšia skupina manažérov podľa portálu denníka Frankfurter Allgemeine Zeitung podporuje nové referendum o brexite. Medzi nimi je aj Justin King. Predpokladá, že by sa v ňom vyslovila väčšina za zotrvanie krajiny v EÚ.

„Obchodníci sú pragmatici, nie fatalisti,“ povedal bývalý predseda správnej rady obchodného reťazca Sainsbury’s. King dodal: „Keď sa ukazuje, že niečo nesmeruje k dobrému koncu, potom sa musí bojovať za inú alternatívu."

Aj z politických kruhov sa čoraz silnejšie ozýva volanie po druhom referende. Premiérka Mayová je však rozhodne proti.