Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Zahraničie

Hotel InterContinental Prague sa nestane kultúrnou pamiatkou

Lubomír Zaorálek, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Podnet na vyhlásenie hotela za pamiatku podal Národný pamiatkový ústav v roku 2015, ministerstvo kultúry sa ním však začalo zaoberať začiatkom minulého roka.

Praha 24. novembra (TASR) - Pražský hotel InterContinental sa definitívne nedočká pamiatkovej ochrany. Český minister kultúry v demisii Lubomír Zaorálek totiž zastavil prieskumné konanie, informovala v utorok Česká televízia.

Dôvodom je to, že "z pôvodnej budovy hotela sa zachoval len holý betónový skelet, ktorý podľa daného rezortu nevykazuje dostatočné pamiatkové hodnoty", uviedla Petra Hrušová z českého ministerstva kultúry.

Prvoinštalačné rozhodnutie, že hotel InterContinental nezíska pamiatkovú ochranu, vydalo ministerstvo kultúry vo februári.

"Minister kultúry Lubomír Zaorálek vydal uznesenie, ktorým zastavil prieskumné konanie vo veci rozhodnutia ministerstva kultúry z druhého februára 2021, ktorým bolo rozhodnuté, že sa za kultúrnu pamiatku neprehlasuje objekt hotela InterContinental v Prahe. Dôvodom na zastavenie prieskumného konania je skutočnosť, že z pôvodnej budovy hotela sa zachoval už len holý betónový skelet," uviedla Hrušová.

To je podľa ministerstva dôsledok kompletného odstrojenia a rozobratia budovy zvonku aj zvnútra. V miestnostiach sú zachované len holé betónové steny a podlahy. Tie ale nevykazujú dostatočné pamiatkové hodnoty, ktorých existencia je zákonnou podmienkou pre vyhlásenie budovy za kultúrnu pamiatku.

Podnet na vyhlásenie hotela za pamiatku podal Národný pamiatkový ústav v roku 2015, ministerstvo sa ním však začalo zaoberať začiatkom minulého roka. Podľa ústavu sú pamiatkovými hodnotami stavby najmä unikátne riešenia, umiestnenie v historickom jadre mesta, zachovaný exteriér a prvky interiéru.

Hotel vlastní od januára 2019 fond R2G podnikateľov Oldřicha Šlemra, Eduarda Kučeru a Pavla Baudiša, ktorí financujú aj jeho rekonštrukciu. Tá sa má skončiť v decembri 2022 a práce majú vyjsť na zhruba 2,5 miliardy korún.

Hotel InterContinental vznikol v brutalistickom štýle v Parížskej ulici medzi rokmi 1968-1974 v spolupráci troch architektonických kolektívov pod vedením Karla Filsaka. Bol prvým medzinárodným päťhviezdičkovým hotelom v bývalom Československu a patrí medzi architektonicky významné novostavby v centre mesta.