Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Hovorca EÚ: Putinovo konanie na Ukrajine je porovnateľné s nacistami

Ruský prezident Vladimir Putin, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Stano novinárom v Bruseli povedal, že Putin deklaruje, že chce zbaviť Ukrajinu údajného nacizmu, no sám "sa správa ako nacista".

Brusel 25. februára (TASR) - Európska únia v piatok vyhlásila, že šéf Kremľa Vladimir Putin sa chystá zničiť Ukrajinu a jeho kroky sú porovnateľné s konaním nacistov počas druhej svetovej vojny. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

"Chce v podstate zničiť Ukrajinu. Chce zobrať Ukrajine nezávislosť. Chce Ukrajincom spôsobiť škodu a utrpenie. Toto je absolútne neľudské," povedal hovorca Európskej služby pre vonkajšiu činnosť (ESVČ) Peter Stano.

Stano novinárom v Bruseli povedal, že Putin deklaruje, že chce zbaviť Ukrajinu údajného nacizmu, no sám "sa správa ako nacista".

Vladimir Putin podľa neho často vyhlasuje, že chce zabrániť genocíde na Ukrajine, čo je však podľa Stana nezmysel, pretože tam "práve jednu genocídu (sám) uskutočňuje alebo sa ju chystá uskutočniť".

Putin v pondelok v rozsiahlom televíznom prejave spochybnil právo Ukrajinu na vlastnú existenciu a jej vládu označil za neonacistický režim podporovaný Západom, píše AFP.

Putin v pondelok (21. februára) oznámil, že sa rozhodol okamžite uznať Doneckú ľudovú republiku (DĽR) a Luhanskú ľudovú republiku (LĽR) ako nezávislé štáty. Vo štvrtok v skorých ranných hodinách začalo Rusko vojenskú inváziu na Ukrajinu.