Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Hovorca maďarskej vlády: Sankcie voči Rusku nemajú vplyv na vojnu

Na archívnej snímke Zoltán Kovács. Foto: TASR - Ladislav Vallach

Táto vojna sa nikdy nemala vôbec začať, čo najskôr by mala byť ukončená. K tomu je potrebné prímerie a sú potrebné mierové rokovania, zdôraznil Zoltán Kovács.

Budapešť 14. júla (TASR) - Sankcie uvalené na Rusko nemajú vplyv na vojnu na Ukrajine, vyhlásil v rozhovore pre štvrtkové vydanie rakúskeho denníka Kurier hovorca maďarskej vlády Zoltán Kovács. Poprel tiež tvrdenie, že medzi maďarským premiérom Viktorom Orbánom a prezidentom Ruskej federácie Vladimirom Putinom je úzky politický vzťah. Informuje o tom spravodajca TASR v Budapešti.

"Táto vojna sa nikdy nemala vôbec začať, čo najskôr by mala byť ukončená. K tomu je potrebné prímerie a sú potrebné mierové rokovania," zdôraznil Kovács. Poznamenal, že sankcie voči Rusku viac škodia tým, ktorí ich zaviedli, a nemajú zmysel. "Sankcie nám škodia, ceny energií totiž stúpajú. Teraz by mala byť prioritou energetická bezpečnosť," povedal hovorca.

Na otázku denníka o "úzkom vzťahu" Orbána s Putinom, ktorí sa pravidelne stretávali a rokovali o lacnej rope, lacnom zemnom plyne, pričom Maďarsko je závislé na ruských firmách aj v oblasti rozšírenia atómovej elektrárne v Paksi, Kovács reagoval, že údajný úzky politický vzťah medzi maďarským premiérom a ruským prezidentom neexistuje.

"Nie je o nič bližší než vzťah medzi Nemeckom a Ruskom," podčiarkol hovorca a dodal, že závislosť na ruskej energii je historická a nie politická. "Rusko bolo jednoducho najlacnejším a najpríťažlivejším zdrojom energií na trhu," podotkol Kovács. Podľa neho nie je isté, že zbavovanie sa závislosti na ruských energiách, je dobrý nápad.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)