Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Hovorca ministerstva zahraničných vecí Ned Price odstupuje z funkcie

Hovorca ministerstva zahraničných vecí Ned Price počas tlačovej konferencie na ministerstve zahraničných vecí, 10. marca 2022 vo Washingtone. Foto: TASR/AP

Minister zahraničných vecí tiež ocenil, že Price obnovil každodenné tlačové brífingy, ktoré sa počas funkčného obdobia amerického exprezidenta Donalda Trumpa konali len sporadicky.

Washington 8. marca (TASR) - Hovorca ministerstva zahraničných vecí Spojených štátov Ned Price odstupuje zo svojej funkcie. V rezorte diplomacie však zostane a bude spolupracovať priamo s jej šéfom Antonym Blinkenom. Hovorcom ministerstva sa dočasne stane Priceov zástupca Vedant Patel. V noci na stredu to uviedla agentúra AP, informuje TASR.

"Pre ľudí v USA i na celom svete bol Ned Price tvárou a hlasom americkej zahraničnej politiky," uviedol vo vyhlásení Blinken. Dodal, že Price svoju úlohu vykonával "s výnimočnou profesionalitou a poctivosťou".

Minister zahraničných vecí tiež ocenil, že Price obnovil každodenné tlačové brífingy, ktoré sa počas funkčného obdobia amerického exprezidenta Donalda Trumpa konali len sporadicky.

"Ned pomohol americkej vláde ochraňovať a propagovať slobodu tlače na celom svete a vytvoriť model transparentnosti a otvorenosti, na ktorý vyzývame aj v ostatných krajinách," dodal Blinken.

Ned Price je najdlhšie slúžiacim hovorcom vládneho úradu v administratíve amerického prezidenta Joe Bidena. Do funkcie nastúpil 20. januára 2021 a v dĺžke pôsobenia ako hovorca prekonal i bývalú tlačovú tajomníčku Bieleho domu Jen Psakiovú. Price v minulosti pôsobil aj v Ústrednej spravodajskej službe (CIA), no v roku 2017 z nej odišiel. Ako dôvod uviedol, že už viac nemôže pracovať pre administratívu Donalda Trumpa.