Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Hradné slávnosti v Egri budú na počesť bitky proti tureckej presile

Ilustračné foto. Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Napriek obnove je táto významná pamiatka turistom stále prístupná a od piatka do nedele (14.-16.8.) sa na nej uskutočnia Hradné slávnosti.

Bratislava/Eger 10. augusta (TASR) - Stredoveký hrad na kopci je neprehliadnuteľnou dominantou mesta Eger v regióne Severné Maďarsko. V súčasnosti na hrade dokončujú rozsiahlu rekonštrukciu v hodnote viac ako 1,8 miliardy forintov s podporou Európskej únie. Začala sa v júni 2012 a ukončiť by ju mali v novembri tohto roku.

Napriek obnove je táto významná pamiatka turistom stále prístupná a od piatka do nedele (14.-16.8.) sa na nej uskutočnia Hradné slávnosti. Tie už majú 19-ročnú tradíciu a pripomínajú slávne bránenie hradu proti jeho obliehaniu tureckou presilou v roku 1552. Odvtedy je tento hrad u Maďarov symbolom hrdinstva, statočnosti, vytrvalosti a lásky k vlasti. Slávnosti budú rekonštrukciou tohto obliehania s účasťou 150 bojovníkov. V programe nechýbajú rytierske turnaje, výstava dobových zbraní, tradičné remeslá, koncerty ani rodinné programy.

Okrem spomínanej bojovej ukážky možno v priestoroch hradu vidieť množstvo dokumentov a exponátov z jeho histórie aj premien v strednej Európe. Širšie územné súvislosti si možno pozrieť s okuliarmi v 3D kine na veľkoplošnej projekcii Maďarská história. V Sieni hrdinov sú na stene mená obrancov hradu, ktorí v roku 1552 odolávali armáde 80.000 tureckých vojakov. Čestné miesto tam má pôvodný mramorový epitaf hradného kapitána Istvána Dobóa, ktorý velil domácim vojakom. Tohto hrdinu možno vidieť v podzemnom Panoptiku, kde sú v životnej veľkosti aj figuríny iných významných osobností z histórie tohto mesta.

"Tu sa nachádza snáď najznámejší egerský spisovateľ Géza Gárdonyi, ktorý napísal román Jágerské hviezdy. Bol vydaný v roku 1902 a preložený do 26 jazykov. Autor čerpal inšpiráciu a fakty z kroniky zo 16. storočia. Povráva sa, že István Dobó bol nezvyčajne vysoký, meral 173 cm. Priemerná výška v tom období bola u mužov 160 a žien 150 cm. Okrem ďalších domácich sú tu aj niekoľkí Turci. Medzi nimi je veliteľ ich vojsk sultán Sulejman," povedala pre TASR Lenka Nagyová z Rimavskej Soboty, ktorá ako študentka je slovenská sprievodkyňa na hrade počas leta.

Podľa nej je tento hrad posvätné miesto pre Maďarov, ktorí si pokladajú za povinnosť navštíviť ho aspoň raz. Chodia tam turisti z celého sveta. "Boli tu z Austrálie, Kanady a rôznych vzdialenejších krajín. Slovákov sem chodí málo," dodala Nagyová.