Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Zahraničie

Hromadné evakuácie v Česku: Anonyma zadržala polícia

Na ilustračnej snímke pohľad na Prahu. Foto: TASR/Michal Svítok

Nahlásenie bômb dnes v krajine ochromilo aj železničnú dopravu.

Bratislava 10. mája (Teraz.sk/TASR) - Niekoľko českých miest bolo dnes v pohotovosti. Po anonymnom telefonáte polícia evakuovala budovy a zasahovala v niekoľkých českých mestách.

Česká polícia zadržala dnes popoludní v Hradci Králové 41-ročného muža, ktorého podozrieva, že dnes ráno anonymne oznámil uloženie bômb na viacerých miestach na území ČR vrátane železničných staníc v Prahe, Plzni a Pardubiciach a magistrátov v Prahe, Plzni či Jičíne. Polícia z týchto miest evakuovala stovky ľudí, žiadne výbušniny však nenašla, informuje server Novinky.cz.

Hovorkyňa policajného prezídia Markéta Janovská Novinkám potvrdila, že "muž bol dolapený v spolupráci s královohradeckými kriminalistami. V súčasnosti je 41-ročný páchateľ podozrivý z trestného činu šírenia poplašnej správy, za ktorý mu hrozí až päť rokov väzenia. V prípade, že škoda bude vyššia ako päť miliónov Kč (185.000 euro), môže ísť do väzenia až na osem rokov."

Podrobnosti z prípadu hovorkyňa odmietla zverejniť.

Podľa tn.nova.cz boli výbušniny nahlásené na vyše desiatich miestach. Okrem iných, na železničných staniciach v Prahe, Plzni a Pardubiciach, ale aj na magistrátoch a školách. Výbušnina na pražskom magistráte mala podľa anonymu vybuchnúť dnes o 12:00, na železničnej stanici v Prahe o 12:30.




Anonym bomby nahlásil dnes doobeda, pričom podľa portálu volal nielen na políciu, ale aj do ohrozených inštitúcií. Na miestach zasahovala polícia, pyrotechnici, psovodi, hasiči a záchranári.

Nahlásenie bômb ohromilo aj železničnú dopravu, dodáva portál. Pred 13.00 h bola premávka na železničných staniciach obnovená, ale vlaky nabrali meškanie od 40 do 60 minút.

Petr Šťáhlavský z tlačového oddelenia železničnej spoločnosti České dráhy potvrdil, že "pred 13. hodinou bola prevádzka na železničných staniciach obnovená".

Hrozba sa vzťahovala aj na jednu základnú školu v Pardubiciach, pričom anonym telefonoval nielen polícii.

Podľa plzenskej polície sa anonymná hrozba výbuchom týkala aj tamojšej hlavnej stanice, kde bola dopoludnia obmedzená premávka. Ľudia museli odísť i zo všetkých budov magistrátu.

V Jičíne anonym oznámil uloženie bomby na mestskom úrade. Z dvoch budov evakuovali 150 úradníkov.