Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Hromov: Útok na Chmeľnyckú oblasť podniklo Rusko z územia Bieloruska

Žena kráča okolo poškodenej budovy po ruskom útoku. Foto: TASR/AP

Účasť Bieloruska na tzv. špeciálnej vojenskej operácii ruskej armády na Ukrajine v utorok opäť priznal aj Západom neuznávaný bieloruský prezident Alexandr Lukašenko.

Kyjev/Londýn 6. októbra (TASR) - Ukrajinské velenie tvrdí, že letecký útok, ktorého terčom bolo vo štvrtok ráno územie Ukrajiny, bol ruským letectvom podniknutý z územia Bieloruska. Informovala o tom britská stanica BBC, podľa ktorej ide o prvý takýto prípad od augusta.

Hovorca ukrajinského vojenskej letectva Jurij Ihnat spresnil, že išlo o raketový úder na Chmeľnyckú oblasť ležiacu na západe Ukrajiny.

Nasadené doň boli štyri lietadlá Tu-22 M3 strategického letectva vyzbrojené raketami Ch-22 Buria. Jedna raketa dopadla do blízkosti objektu civilnej infraštruktúry, druhá na nezastavané územie. K obetiam ani zraneniam nedošlo, uviedol Ihnat.

Naposledy bolo územie Bieloruska na útok voči Ukrajine použité 28. augusta, spresnil podľa denníka Ukrainska pravda zástupca vedúceho hlavného operačného oddelenia generálneho štábu ozbrojených síl Ukrajiny Olexij Hromov.

Účasť Bieloruska na tzv. špeciálnej vojenskej operácii ruskej armády na Ukrajine v utorok opäť priznal aj Západom neuznávaný bieloruský prezident Alexandr Lukašenko. Prízvukoval však, že Minsk do zóny bojov neposiela vojenský personál.

Lukašenko uviedol, že jediným cieľom angažovanosti Bieloruska je "zabrániť útoku na Bielorusko pod zámienkou špeciálnej vojenskej operácie z Poľska, Litvy a Lotyšska".

Reuters pripomína, že všetky tieto tri krajiny hraničiace s Bieloruskom na západe sú členmi Severoatlantickej aliancie, ktorá Kyjevu pomáha v obrane pred ruskými útokmi okrem iného aj dodávkami zbraní.