Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

HRW: Bielorusko aj Poľsko sa dopustili porušovania ľudských práv

Migrant z Blízkeho východu, ktorý sa pokúša prekročiť hranice z Bieloruska do Poľska, drží na rukách dieťa pri čakaní na jedlo počas sneženia pred logistickým centrom na kontrolnom stanovišti "Kuznica" na poľsko - bieloruskej hranici pri bieloruskej dedine Grodno 23. novembra 2021. Foto: TASR/AP

Bielorusko síce túto situáciu zosnovalo bez ohľadu na ľudské následky, ale Poľsko je napriek tomu za akútne utrpenie v pohraničnej oblasti spoluzodpovedné, uviedla Lydia Gallová z HRW.

Varšava 24. novembra (TASR) - Bieloruské aj poľské hraničné stráže sa počas migračnej krízy na východných hraniciach Európskej únie dopustili "vážnych porušení ľudských práv". V stredu to uviedla medzinárodná mimovládna organizácia Human Rights Watch (HRW) v správe, z ktorej cituje agentúra AFP.

Obe vlády majú podľa HRW "povinnosť zabrániť ďalším úmrtiam tým, že umožnia humanitárny prístup k ľuďom uväzneným v pohraničnej oblasti".

Výskumníci tejto organizácie vykonali detailné rozhovory s 19 ľuďmi. Niekoľko z nich uviedlo, že ich príslušníci poľskej pohraničnej stráže zatlačili späť smerom k bieloruskej strane, niekedy násilne.

Zatlačovanie migrantov na hraniciach je podľa HRW porušením ich práva na azyl. Organizácia tiež vyzvala Brusel, aby "začal prejavovať solidaritu" s migrantmi na oboch stranách hranice, ktorí "trpia a umierajú".

Najtvrdšiu kritiku v správe však HRW smerovala na Bielorusko, kde je "násilie, neľudské a ponižujúce zaobchádzanie a nátlak" zo strany príslušníkov hraničnej polície voči migrantom na "dennom poriadku".

Migranti z Blízkeho východu a iných krajín, ktorí sa pokúšajú prekročiť hranice z Bieloruska do Poľska, sa zohrievajú pri ohni počas ich zhromaždenia na hranici pri bieloruskej dedine Grodno 10. novembra 2021.
Foto: TASR/AP


Bieloruská strana sa mohla podľa HRW v "niektorých prípadoch" dopustiť "mučenia, čo je v rozpore s medzinárodnými právnymi záväzkami Bieloruska".

"Bielorusko síce túto situáciu zosnovalo bez ohľadu na ľudské následky, ale Poľsko je napriek tomu za akútne utrpenie v pohraničnej oblasti spoluzodpovedné," uviedla Lydia Gallová z HRW vo vyhlásení.

Traja ľudia podľa správy HRW obvinili poľských strážnikov z rozdelenia svojich rodín – pričom došlo aj k oddeleniu detí od ich rodičov –, keď zobrali ranených ľudí do nemocnice a zvyšok rodiny poslali naspäť do Bieloruska.

Migranti z Blízkeho východu a iných krajín, ktorí sa pokúšajú prekročiť hranice z Bieloruska do Poľska, sa zhromažďujú na kontrolnom stanovišti "Kuznica" na poľsko - bieloruskej hranici pri bieloruskej dedine Grodno 15. novembra 2021.
Foto: TASR/AP


HRW vyzvala Bielorusko a Poľsko, aby prestali s migrantmi na hraniciach "hrať pingpong" a umožnili "nezávislým pozorovateľom vrátane novinárov a humanitárnych pracovníkov prístup do momentálne neprístupných hraničných oblastí".

Bieloruské úrady odhadujú, že sa v ich krajine momentálne nachádza približne 7000 migrantov.

Do Poľska, ako aj do Litvy a Lotyšska začali masovo prichádzať migranti po tom, ako bieloruský líder Alexandr Lukašenko koncom mája avizoval, že Minsk im už nebude brániť v ceste do EÚ cez územie Bieloruska, čím reagoval na sprísnené sankcie Západu.

EÚ tvrdí, že Lukašenkov režim odvtedy migrantov na hranice zmienených krajín vysiela zámerne, aby tak spôsobil chaos a spory v eurobloku. Lukašenko to popiera. Ľudia z Iraku, Sýrie či Afganistanu prichádzajú do Bieloruska na turistické víza.