Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

HRW: Egypt odmieta vydávať disidentom a aktivistom doklady a pasy

Ilustračná snímka. Foto: TASR

HRW uviedla, že vlani vykonala rozhovory s 26 Egypťanmi žijúcimi v Turecku, Nemecku, Malajzii či Katare.

Káhira 13. marca (TASR) - Egyptské úrady systematicky odmietajú vydávať či obnovovať doklady totožnosti disidentom, novinárom a aktivistom žijúcim v zahraničí. V pondelok to uviedla organizácia Human Rights Watch (HRW), podľa ktorej ide o súčasť zásahov voči odporcom vládnuceho egyptského režimu.

HRW uviedla, že vlani vykonala rozhovory s 26 Egypťanmi žijúcimi v Turecku, Nemecku, Malajzii či Katare. Na ich základe dospela k záveru, že "egyptskí predstavitelia porušujú ústavu a medzinárodné zákony o ľudských právach tým, že svojim občanom zámerne nevydávajú platné cestovné pasy a iné doklady totožnosti".

V Turecku, kde žijú mnohí predstavitelia egyptskej opozície, napríklad egyptský konzulát vyžaduje, aby žiadatelia o takmer akékoľvek služby konzulátu vyplnili aj neoficiálne tlačivá, kde musia uviesť osobné údaje vrátane dôvodov, prečo z Egypta odišli, ako aj odkazy na ich sociálne siete. Ak potom úrady žiadosť zamietli, bolo takmer nemožné odvolať sa, uviedla HRW.

Egyptské štátne tlačové centrum ani ministerstvo zahraničných vecí sa k zisteniam HRW bezprostredne nevyjadrili.

Agentúra Reuters pripomína, že egyptské úrady lojálne tamojšiemu prezidentovi Abdalovi Fattáhovi Sísímu uskutočňujú rozsiahle zásahy voči miestnemu politickému disentu. Ľudskoprávne organizácie tvrdia, že v Egypte boli od nástupu Sísího k moci v roku 2013 zadržané desaťtisíce ľudí vrátane islamistov či liberálov. Štát tiež prenasleduje i tých, ktorí žijú v zahraničí, či ich príbuzných v Egypte.

Sísí a jeho podporovatelia však argumentujú, že zásahy sú potrebné na stabilizáciu situácie v krajine a odmietajú tvrdenia, že zatýkanie disidentov je politicky motivované.

Reuters upozorňuje, že začiatkom marca špeciálny súd v Egypte odsúdil štyroch dlhoročných ľudskoprávnych aktivistov na tresty odňatia slobody v trvaní od päť do 15 rokov. Súd ich predtým uznal za vinných z terorizmu.