Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

HRW: Násilnosti v Stredoafrickej republike údajne páchali ruské zložky

Na archívnej snímke zo 6. marca 2014 ruský vojak. Foto: TASR/AP

Ozbrojený konflikt v Stredoafrickej republike trvá od konca roka 2012, keď islamistická povstalecká skupina Seleka začala bojovať proti vláde vtedajšieho prezidenta Francoisa Bozizého.

Bangui 3. mája (TASR) - Ruské bezpečnostné zložky sú pravdepodobne zodpovedné za početné prípady mučenia a vrážd v Stredoafrickej republike (SAR) od roku 2019. Vyplýva to z utorkovej správy ľudskoprávnej organizácie Human Rights Watch (HRW). Informuje TASR podľa správy agentúry DPA.

Tvrdenia HRW vychádzajú z výpovedí 40 ľudí vrátane desiatich obetí a 15 svedkov týchto činov, ktorí uviedli, že násilností sa dopustili muži bielej pleti hovoriaci po rusky. Svedkovia spomínali na incident z júla, keď rusky hovoriaci ozbrojenci zabili najmenej 12 neozbrojených mužov neďaleko mesta Bossangoa severne od hlavného mesta Bangui.

"Existujú presvedčivé dôkazy, že sily, ktoré boli identifikované ako ruské a podporujúce vládu Stredoafrickej republiky, sa úplne beztrestne dopúšťali hrubého násilia na civilistoch," uviedla riaditeľka krízovej a vojenskej divízie HRW Ida Sawyerová. Vyzvala štátne súdy v SAR, ale aj medzinárodné trestné súdy, aby tieto incidenty vyšetrili.

Ozbrojený konflikt v Stredoafrickej republike trvá od konca roka 2012, keď islamistická povstalecká skupina Seleka začala bojovať proti vláde vtedajšieho prezidenta Francoisa Bozizého. Ten bol zvrhnutý v roku 2013, pričom Seleka prevzala moc v krajine. Vládu tejto povstaleckej skupiny sprevádzalo rozsiahle porušovanie ľudských práv, uviedla HRW.

Ako dodáva DPA, táto päťmiliónová bývalá francúzska kolónia je chudobná aj napriek tomu, že je bohatá na zlato a diamanty.