Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

HRW obvinila Bulharsko, že zatláča migrantov naspäť do Turecka

Na archívnej snímke z 29. februára 2020 auto bulharskej pohraničnej polície parkuje v obci Shtit na juhu Bulharska pri hraniciach s Tureckom. Foto: TASR/AP

Bulharská vláda sa k tvrdeniam HRW bezprostredne nevyjadrila. Úrady však už predtým zlé zaobchádzanie s migrantmi popreli.

Sofia 26. mája (TASR) - Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) obvinila vo štvrtok bulharské úrady z nelegálneho zatláčania žiadateľov o azyl prichádzajúcich z Afganistanu a ďalších krajín späť do Turecka. Polícia podľa nej používa aj psy. TASR správu prevzala od agentúry AP.

"Bulharské úrady brutálne zatláčajú späť migrantov a žiadateľov o azyl cez pozemnú hranicu s Tureckom," povedala aktivistka z HRW Michelle Randhawová.

Európska únia by podľa nej mala zabezpečiť, aby Bulharsko "okamžite zastavilo nezákonné a dehumanizujúce zatláčanie na svojich hraniciach a umožnilo žiadateľom o azyl prístup k spravodlivým azylovým konaniam".

Bulharská vláda sa k tvrdeniam HRW bezprostredne nevyjadrila. Úrady však už predtým zlé zaobchádzanie s migrantmi popreli.

HRW uviedla, že od novembra do apríla sa rozprávala s 15 Afgancami, ktorí organizácii povedali, že boli viackrát "obeťami zatláčania bulharskými úradmi z Bulharska naspäť do Turecka".

Vlani v novembri bulharské ministerstvo obrany oznámilo, že pozdĺž svojich hraníc s Tureckom rozmiestňuje vojakov a armádne vozidlá, aby pomohli pohraničníkom zvládnuť rastúci prílev migrantov.

Cez Bulharsko prechádza jedna z hlavným migračných trás, ktorou prichádzajú do EÚ utečenci z Afganistanu a ďalších krajín Blízkeho východu. Cez bulharské územie sa pokúšajú dostať do bohatších krajín EÚ.