Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Ľudskoprávna organizácia: Poprava členov Boko Haram je vojnový zločin

Na archívnej snímke riaditeľ ľudskoprávnej organizácie Human Rights Watch (HRW) Kenneth Roth. Foto: TASR/AP

Nigerská armáda sa už niekoľko mesiacov musí vyrovnať s ťažkými stratami pri džihádistických útokoch, ktoré sa v máji ešte viac zintenzívnili.

Niamey 13. júna (TASR) - Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) označila v piatok popravu dvoch údajných príslušníkov militantnej islamskej organizácie Boko Haram na juhozápade štátu Niger za "vojnový zločin". Informovala o tom agentúra AFP.

HRW skúmala snímky, ktoré sa šírili na sociálnych sieťach a ktoré zachytávali dvoch mužov, ako ich prešli tanky.

Nigerská vláda tento incident potvrdila, pričom uviedla, že sa odohral pri hranici s Nigériou.

"Na videu sú nigerskí vojaci v obrnených vozidlách, ktorí strieľajú a vozidlom prechádzajú cez zjavne neozbrojených a zranených mužov," povedal výskumný pracovník HRW Jonathan Pedneault a žiadal "dôveryhodné a nestranné vyšetrovanie" tejto situácie.

Nigerská armáda sa už niekoľko mesiacov musí vyrovnať s ťažkými stratami pri džihádistických útokoch, ktoré sa v máji ešte viac zintenzívnili. Táto situácia v regióne pretrváva aj napriek prítomnosti tisícov francúzskych vojakov a jednotiek OSN v oblasti Sahelu, kam boli vyslané s úlohou potlačiť povstanie džihádistov.

OSN uviedla, že pri útokoch džihádistov, ktoré často súvisia aj s násilnosťami medzi etnickými komunitami, zahynulo v roku 2019 v Mali, Nigeri a Burkine Faso 4000 ľudí.