Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

HRW: Rusko porušilo záväzky vyplývajúce z humanitárneho práva

Na archívnej snímke z 22. decembra 2021 ruský vojak počas cvičení na strelnici Kadamovskiy v Rostovskej oblasti na juhu Ruska. Foto: TASR/AP

Human Rights Watch dodala, že počas mierových rozhovorov medzi Ruskom a Ukrajinou sa "nepodarilo" vytvoriť bezpečné evakuačné koridory.

New York 8. marca (TASR) - Medzinárodná humanitárna organizácia Human Rights Watch (HRW) v utorok uviedla, že ruské vojská útokmi na civilistov na Ukrajine porušili záväzky vyplývajúce z medzinárodného humanitárneho práva. V utorok o tom informovala televízia CNN.

Organizácia sa odvolala na víkendový incident, pri ktorom pri úteku pred postupujúcou ruskou armádou zahynulo osem civilistov.

"Ruské sily 6. marca 2022 niekoľko hodín bombardovali križovatku na ceste, ktorú stovky civilistov používali pri úteku zo severnej časti krajiny do Kyjeva," uviedla HRW vo vyhlásení.

"Počas útoku sa na križovatke nachádzal asi tucet príslušníkov ukrajinských bezpečnostných síl a najmenej dve vojenské vozidlá, avšak počet utekajúcich civilistov ich výrazne prevyšoval," píše sa ďalej vo vyhlásení HRW s odvolaním sa na svedkov incidentu.

Human Rights Watch dodala, že počas mierových rozhovorov medzi Ruskom a Ukrajinou sa "nepodarilo" vytvoriť bezpečné evakuačné koridory. Mimovládna organizácia preto vyzvala všetky zúčastnené strany, aby "podnikli všetky možné kroky na evakuáciu civilného obyvateľstva z blízkosti bojov alebo vojenských objektov".

HRW zároveň dôrazne vyzvala nevykonávať neprimerané útoky, ktoré poškodzujú civilistov.