Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Séria výbuchov v Rovníkovej Guinei si vyžiadala výrazne viac obetí

Na zábere z videa dym stúpa k oblohe po výbuchu, ktorý nastal na vojenskej základni v Bate, najväčšom meste v Rovníkovej Guinei v nedeľu 7. marca 2021. Foto: TASR/AP

Ministerstvo obrany stredoafrického štátu oznámilo, že požiar v zbrojnom sklade spôsobil výbuch munície vysokého kalibru.

Bata 12. marca (TASR) - Africký štát Rovníková Guinea si v piatok uctil pamiatku 107 obetí série výbuchov, ktoré nastali minulú nedeľu na vojenskej základni v Bate, najväčšom meste krajiny. Zranených bolo pri výbuchoch ďalších 615 ľudí.

Ako informovala agentúra AFP, záchranárom sa v stredu spod ruín zničených budov podarilo vyslobodiť päťročné nezranené dievčatko.

AFP dodala, že výbuchy nastali v skladoch munície a výbušnín na základni v prístavnom meste Bata, ekonomickom uzle krajiny, a spôsobili devastáciu budov v areáli i nespočetného množstva domov v okolitých štvrtiach.

Ministerstvo obrany stredoafrického štátu oznámilo, že požiar v zbrojnom sklade spôsobil výbuch munície vysokého kalibru.

Spomienkový akt sa v piatok konal na štadióne v meste Bata a slávnostný prejav na ňom predniesol prezident Teodoro Obiang Nguema, ktorý v súvislosti s tragédiou vyhlásil trojdňový štátny smútok.

Pomoc pri záchranných prácach a starostlivosti o zranených poskytli Rovníkovej Guinei aj mimoafrické štáty, ako Španielsko, Izrael, USA či Katar.

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) medzičasom v stredu vyslovila obavy, že obetí je "oveľa viac", ako sa oficiálne pripúšťa v bilanciách úradov. HRW v súvislosti s týmto svojím tvrdením poukázala na správy o počte tiel vytiahnutých z ruín domov.

V meste Bata žije okolo 800.000 z celkového 1,4 milióna obyvateľov Rovníkovej Guiney, ktorá má bohaté náleziská ropy a plynu, kde však žije väčšina ľudí pod hranicou chudoby.

Obiang je prezidentom tejto malej stredoafrickej krajiny už takmer 42 rokov, dodala agentúra AFP.