Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Taliban od prevzatia moci zadržal najmenej 32 novinárov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Väčšinu reportérov prepustili po tom, ako ich Taliban v súvislosti s ich výkonom práce varoval, niektorí boli zbití.

Kábul 1. októbra (TASR) - Vláda Talibanu zadržala najmenej 32 novinárov odvtedy, čo sa militantní islamisti v polovici augusta chopili moci v Afganistane. Vo svojej správe zverejnenej v piatok to uviedla ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW), píše agentúra DPA.

HRW – inštitúcia so sídlom v New Yorku - uviedla, že hoci väčšinu reportérov prepustili po tom, ako ich Taliban v súvislosti s ich výkonom práce varoval, niektorí boli zbití.

Podľa aktivistov Taliban v septembri afganským médiám povedal, že by sa mali zdržať zverejňovania správ o "záležitostiach, ktoré oficiálni predstavitelia nepotvrdili", ako aj správ o záležitostiach, ktoré by mohli mať "negatívny vplyv na verejnosť".

"Predpisy Talibanu sú také obsiahle, že vedú novinárov k autocenzúre a obavám, že skončia vo väzení," uviedla riaditeľka HRW pre Áziu Patricia Gossmanová.

Odvtedy, čo Taliban prevzal moc v Afganistane, prišlo o prácu mnoho novinárov v celej krajine, píše DPA.

Taliban vo štvrtok v západoafganskej provincii Herát prepustil po troch týždňoch nezávislého fotožurnalistu Murtaza Samadiho. Talibovia ho zadržali, keď v meste pokrýval protest afganských žien.

Nemenovaní úradník pracujúci pre zoskupenie Nai, ktoré podporuje otvorenosť médií v Afganistane, predtým pre DPA uviedol, že od návratu hnutia Taliban k moci ukončilo svoju činnosť najmenej 153 médií, a to buď z dôvodu hrozieb zo strany Talibanu, alebo pre nedostatok financií.