Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

HRW upozornila na prejavy násilia venezuelských síl

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Prejavy násilia podľa HRW zahŕňajú popravy roľníkov, mučenie a svojvoľné zadržiavanie osôb a procesy s civilistami pred vojenskými súdmi.

Bogota 26. apríla (TASR) - Venezuelské bezpečnostné zložky zasahujúce proti ozbrojeným skupinám na hraniciach s Kolumbiou sa dopúšťajú prejavov násilia voči tamojšiemu obyvateľstvu, uviedla v pondelok humanitárna organizácia Human Rights Watch (HRW).

Prejavy násilia podľa HRW zahŕňajú popravy roľníkov, mučenie a svojvoľné zadržiavanie osôb a procesy s civilistami pred vojenskými súdmi.

Viaceré venezuelské bezpečnostné zložky začali 21. marca operáciu vo venezuelskom štáte Apure s cieľom poraziť ozbrojené skupiny aktívne na území Venezuely, pripomína agentúra AP.

Riaditeľ HRW pre americký región José Miguel Vivanco povedal, že nejde o izolované prejavy násilia. Činy podľa neho zodpovedajú "systematickým postupom" venezuelských ozbrojených zložiek.

Medzinárodné vyšetrovanie je podľa neho nevyhnutné v súvislosti s množstvom dôkazov, ktoré potvrdzujú násilie zo strany príslušníkov ozbrojených zložiek, veliteľov a vysokopostavených predstaviteľov, ktorí "vedeli alebo mali byť oboznámení s tým, čo sa počas operácie deje".

Venezuelské úrady sa k správe HRW bezprostredne nevyjadrili. Operácia v štáte Apure spôsobila, že približne 6000 osôb túto oblasť opustilo.

V pohraničnej oblasti medzi Venezuelou a Kolumbiou je podľa HRW aktívnych viacero ozbrojených skupín vrátane dvoch, ktoré boli vytvorené po tom, ako kolumbijská vláda v roku 2016 podpísala mierovú dohodu s ľavicovými vzbúrencami z Revolučných ozbrojených síl Kolumbie (FARC).