Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

HRW: Útok Ruska na železničnú stanicu v Kramatorsku bol vojnový zločin

Úlomok rakety leží na zemi po útoku na železničnú stanicu v Kramatorsku na Ukrajine v piatok 8. apríla 2022. Foto: TASR/AP

Útok sa uskutočnil vlani v apríli a zahynulo pri ňom približne 60 civilistov. Bol to jeden z najsmrteľnejších útokov proti civilistom od začiatku invázie, Rusko však popiera svoju zodpovednosť.

Kyjev 21. februára (TASR) - Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) obvinila v utorok Rusko zo spáchania vojnového zločinu pre raketový útok na železničnú stanicu v meste Kramatorsk na východe Ukrajiny. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

Útok sa uskutočnil vlani v apríli a zahynulo pri ňom približne 60 civilistov. Bol to jeden z najsmrteľnejších útokov proti civilistom od začiatku invázie, Rusko však popiera svoju zodpovednosť.

"Dôkazy silne naznačujú, že raketa, ktorá zabila a zranila civilistov na železničnej stanici v Kramatorsku bola odpálená z územia na východe Ukrajiny ovládaného Ruskom," uviedla HRW v správe. Vypracovala ju spolu s organizáciou pre vizuálne vyšetrovanie SITU Research.

"Útokom boli porušené zákony vojny a ide o zjavný vojnový zločin," uviedla HRW. Jej tím navštívil Kramatorsk a skúmal relevantné fotografie a satelitné zábery.

Podľa HRW sa jej tiež podarilo určiť "možné miesto" odpálenia rakety pri obci Kunie v Charkovskej oblasti, ktorá bola v tom čase pod kontrolou Ruska.

Železničnú stanicu v Kramatorsku zasiahla ráno 8. apríla 2021 balistická strela Točka-U, ktorá bola podľa odborníkov vybavená kazetovou muníciou. Na stanici bolo množstvo civilistov, ktorí sa chceli z oblasti evakuovať.

Podľa ukrajinských úradov zahynulo 61 ľudí a 160 utrpelo zranenia. Podľa HRW si útok vyžiadal najmenej 58 mŕtvych.

Moskva poprela, že by tento útok spáchala, a obvinila z neho Ukrajinu. HRW však uviedla, že nenašla "žiadne dôkazy, ktoré by potvrdzovali" tvrdenia Ruska. "Naopak všetky dôkazy ukazujú na to, že na železničnú stanicu v Kramatorsku vypálili raketu Točku-U s kazetovou muníciou ruské sily," uvádza ľudskoprávna organizácia.