Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

HRW: V Číne zadržiavajú desiatky účastníkov proticovidových protestov

Čínski policajti blokujú miesto, kde sa zhromažďujú demonštranti počas protestu proti covidovým opatreniam v čínskom Šanghaji 27. novembra 2022. Foto: TASR/AP

Rastúca nespokojnosť obyvateľstva s dlhodobými obmedzeniami prerástla v novembri do masových protestov v mnohých mestách po celej Číne.

Peking 26. januára (TASR) - V Číne naďalej zadržiavajú desiatky demonštrantov, ktorí sa minulý rok zúčastnili na rozsiahlych protivládnych protestoch. Vo štvrtok to uviedla ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) a dodala, že miesto pobytu niektorých z nich zostáva neznáme. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

HRW vyzvala Peking, aby "okamžite prepustil a stiahol všetky obvinenia proti všetkým zadržaným" za účasť na novembrových protestoch proti opatreniam voči ochoreniu COVID-19.

"Mladí ľudia v Číne platia vysokú cenu za to, že sa odvážili postaviť sa za slobodu a ľudské práva," povedal vedúci výskumník z HRW Ja-čchiou Wang. Vlády a medzinárodné inštitúcie na celom svete by podľa neho mali prejaviť zadržiavaným podporu a vyzvať čínske úrady, aby ich okamžite prepustili.

Rastúca nespokojnosť obyvateľstva s dlhodobými obmedzeniami prerástla v novembri do masových protestov v mnohých mestách po celej Číne. Niekde účastníci demonštrácií požadovali aj väčšie politické slobody.

Vládnuca komunistická strana následne v decembri tzv. stratégiu nulového covidu zrušila, čo vyvolalo masívnu vlnu infekcií.

Aktivisti a médiá v posledných týždňoch informovali, že čínske úrady v tichosti zadržali neznámy počet demonštrantov vrátane univerzitných študentov a novinárov.

Čínska vláda sa o zadržaniach priamo nezmienila. Úrady však v novembri demonštrantov varovali pred "zásahom proti nezákonným trestným činom, ktoré narúšajú spoločenský poriadok".

Niektorí priatelia a príbuzní účastníkov protestov pre agentúru AFP potvrdili, že následne došlo k niekoľkým zadržaniam.