Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Predstaviteľom Venezuely hrozia sankcie za porušovanie ľudských práv

Na snímke Nicolas Maduro. Foto: TASR/AP

Vláda venezuelského prezidenta Nicolása Madura už čelí sankciám za údajné porušovanie ľudských práv a princípov demokracie a zapríčinenia humanitárnej krízy vo svojej krajine.

Caracas 22. januára (TASR) – Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) dnes vyzvala svetové mocnosti, aby uvalili sankcie na vysokopostavených predstaviteľov Venezuely, ktorí sa podieľajú na porušovaní ľudských práv povstaleckými skupinami v oblasti venezuelsko-kolumbijskej hranice. Informovala o tom agentúra DPA.

Vláda venezuelského prezidenta Nicolása Madura už podľa nej čelí sankciám za údajné porušovanie ľudských práv a princípov demokracie a zapríčinenia humanitárnej krízy vo svojej krajine. Nová správa HRW však upozorňuje na udalosti, ku ktorým dochádza v provincii Arauca na východe Kolumbie a v susednom venezuelskom štáte Apure, kde povstalecké skupiny "pomocou násilia kontrolujú každodenný život miestneho obyvateľstva".

Jednou zo spomínaných skupín je podľa DPA kolumbijská ľavicová povstalecká organizácia Národná oslobodzovacia armáda, ktorá sa odčlenila od Revolučných ozbrojených síl Kolumbie (FARC) po tom, ako FARC v roku 2016 podpísali prímerie s kolumbijskou vládou. Druhým povstaleckým hnutím sú venezuelské komunistické Bolívarské oslobodzovacie jednotky.

Obe skupiny podľa HRW presadzujú na nimi kontrolovaných územiach vlastné zákony, pričom ich nedodržiavanie trestajú nútenou prácou alebo smrťou. Charakteristické sú taktiež náborom detí, vymáhaním peňazí od miestnych obyvateľov a sexuálnym násilím.

HRW v tejto súvislosti zdôraznila, že dané povstalecké skupiny "operujú omnoho slobodnejšie vo Venezuele ako v Kolumbii". Spojené štáty, Kanada, krajiny Latinskej Ameriky a EÚ by preto mali podľa ľudskoprávnej organizácie uvaliť "cielené sankcie vrátane zákazov cestovania a zmrazovania majetkov vysokopostavených predstaviteľov venezuelského režimu".