Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

HRW vyzýva Ukrajinu, aby nezverejňovala videá so zajatými vojakmi

Na snímke ruská vojenská uniforma leží na zemi v meste Irpiň na okraji Kyjeva v štrnásty deň ruskej invázie na Ukrajine v stredu 9. marca 2022. Foto: TASR/AP

Zajatci boli podľa záberov ponižovaní alebo zastrašovaní.

Paríž 17. marca (TASR) - Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) vyzýva ukrajinských predstaviteľov, aby prestali zverejňovať videá so zajatými ruskými vojakmi, keďže je to v rozpore so Ženevskými konvenciami o dôstojnom zaobchádzaní s vojnovými zajatcami, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

Organizácia HRW pripomenula, že ukrajinské orgány predviedli na tlačovú konferenciu v Kyjeve zajatých ruských vojakov a tieto zábery potom šírili prostredníctvom svojich oficiálnych účtov na sociálnych sieťach. Zajatci boli podľa záberov ponižovaní alebo zastrašovaní.

Ukrajinská bezpečnostná služba a ministerstvo vnútra zverejnili na sociálnych sieťach videá s ruskými zajatcami aj s ich menami, identifikačnými číslami a inými osobnými údajmi.

Predstavitelia HRW vyzvali tiež sociálne siete a médiá, aby prijali opatrenia na zabránenie šírenia takéhoto obsahu porušujúceho humanitárne právo.

Organizácia uviedla, že zaznamenala tiež "zjavné vojnové zločiny" zo strany Ruska v konflikte na Ukrajine, vrátane útokov na civilistov.