Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

HRW: Zabitie 65 demonštrantov v Mjanmarsku bolo vopred plánované

Na archívnej snímke z 5. marca 2021 demonštranti držia transparenty s podobizňou zvrhnutej predstaviteľky civilnej vlády Aun Schan Su Ťij. Foto: TASR/AP

Páchatelia musia byť podľa správy postavení pred súd. Ľudskoprávna organizácia ďalej uviedla, že doposiaľ neboli proti nim podniknuté žiadne kroky.

Bangkok 2. decembra (TASR) - Zabitie najmenej 65 demonštrantov počas protestov v mjanmarskom Rangúne 14. marca tohto roku bolo vopred plánované a úmyselné, píše sa v štvrtkovej správe ľudskoprávnej organizácie Human Rights Watch (HRW). Informáciu priniesla agentúra AFP.

Organizácia obvinila mjanmarské bezpečnostné sily z úmyselného obkľúčenia a použitia "smrtiacej sily" proti davom, ktoré demonštrovali proti vojenskému prevratu z 1. februára.

"Vojaci a policajti vyzbrojení útočnými puškami strieľali na obkľúčených demonštrantov a na tých, ktorí sa pokúšali pomôcť raneným. Zabili pritom najmenej 65 demonštrantov a okoloidúcich," píše sa v správe.

Mjanmarská výskumníčka z HRW Manny Maungová pre AP uviedla, že tieto kroky bezpečnostných síl "sú zločinom proti ľudskosti".

Protivládni demonštranti pochodujú počas protestu proti vojenskej okupácii v mjanmarskom meste Rangún, foto z archívu.
Foto: TASR/AP


Páchatelia musia byť podľa správy postavení pred súd. Ľudskoprávna organizácia ďalej uviedla, že doposiaľ neboli proti nim podniknuté žiadne kroky.

"Zodpovednosť za tento čin nesie veliteľstvo a ten, kto nariadil zásah vykonať," povedala Maungová. Podľa jej názoru by to mal byť regionálny vojenský veliteľ a náčelník mestskej polície.

HRW uviedla, že svoje zistenia založila na rozhovoroch so šiestimi svedkami a analýzach 13 videí a 31 fotografií zverejnených na sociálnych sieťach. Jedným z takýchto dôkazov je video uverejnené policajtom na sociálnej sieti TikTok, ktoré ukazuje prípravu na zásah proti demonštrantom.

"Nebudem mať s tými ľuďmi žiadne zľutovanie," hovorí vo videu jeden policajt druhému.

Na snímke demonštranti hádžu späť do príslušníkov polície slzotvorné granáty počas protestu proti vojenskému puču v mjanmarskom meste Mandalaj, foto z archívu.
Foto: TASR/AP


Vláda dosadená armádou zaviedla v oblasti po násilnostiach stanné právo a opísala demonštrantov ako "výtržníkov", ktorí podpálili továrne na výrobu odevov a zabránili v práci hasičom.

Organizácia HRW vyzvala medzinárodné spoločenstvo, aby "reagovalo na pokračujúce porušovanie ľudských práv v Mjanmarsku doplnením, sprísnením a koordináciou medzinárodných sankcií proti vedeniu junty". USA a ďalšie štáty pritom už uplatňujú diplomatické a ekonomické sankcie, pripomína AP.

Od násilného prevzatia moci armádou bolo podľa Združenia pre pomoc politickým väzňom (AAPP) na protestoch zabitých najmenej 1300 demonštrantov a okoloidúcich.