Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Ringo Starr oslavuje 80. narodeniny

Na archívnej snímke bývalý bubeník legendárnej britskej skupiny Beatles Ringo Starr počas koncertu so svojou kapelou Ringo Starr & His All-Starr Band v Metropolitnej opere v americkej Philadelphii. Foto: TASR/AP

Ahoj, moje meno je, ako viete, Ringo a toto je All-Starr band! Formulka, ktorou niekedy zahajuje svoje koncerty legendárny Ringo Starr, jeden z členov kultových Beatles.

Liverpool/Bratislava 7. júla (TERAZ.SK) – Ringo Starr, vlastným menom Richard Starkey sa narodil 7. júla 1940 v Liverpoole. Bol jedináčik a ostal sám s matkou vo veľmi nízkom veku keď ich opustil otec.

Situácia sa dramaticky nezlepšila ani potom – veľkú časť detstva bol v nemocnici. Najprv podstúpil operáciu slepého čreva, z čoho vznikol zápal pobrušnice a následne mu diagnostikovali tuberkulózu. Všetko zlé je však na niečo dobré. Personál nemocnice sa snažil rozptýliť malých pacientov napríklad aj tým, že vo voľnom čase hrali na hudobných nástrojoch. A tu začalo bubnovanie. Richard bubnoval drevenými paličkami o skrinky vedľa svojej postele a odvtedy z neho bol bubeník.

Úplne vyzdravel až v pätnástich rokoch a v škole zaostával tak veľmi, že nebolo možné dobehnúť rovesníkov. Ostávali mu preto len rôzne pomocné, neprofesionálne práce.

Opäť však vyťažil z nepriaznivej situácie maximum. S kolegom začal hrávať hudobný žáner Skiffle, pričom hrali na podomácky vyrobených nástrojoch. Na skutočné nemali peniaze. V sedemnástich rokoch dostal pod stromček prvú reálnu zostavu bicích a hudba nabrala nový rozmer.

Bol bubeníkom menších kapiel žánru Skiffle a rock n roll. Významná bola kapela Rory Storm and the Hurricanes s ktorou hral prvýkrát v marci 1959. Vtedy začal vystupovať pod menom Ringo Starr, ktoré malo spájať jeho záľubu v prsteňoch, country a westerne.

S touto skupinou koncertoval aj v Hamburgu, kde sa stretol s Beatles. Zahrali si spolu už v októbri 1960, necelé dva roky predtým, ako prišiel do kapely. S budúcou legendárnou zostavou spieval spevák Hurricanes Lu Walters.

John Lennon, Paul McCartney a George Harrison chceli Ringa do kapely. Mali však jeden ”problém”. Volal sa Pete Best.

Vtedajšieho bubeníka mali radi fanúšikovia a manažment kapely. Hudobne však podľa zvyšných členov nebol extra dobrý. A tak sa ho jedného dňa zbavili nie práve férovým spôsobom. Po manažérovi odkázali Bestovi, že končí a nahrádza ho Ringo.

Začiatok novej zostavy nebol dobrý. Fanúšikovia robili verejné protesty na podporu Besta a po prvom dni v štúdiu producenti rozhodli, že bicie nahrá štúdiový bubeník Andy White. Ringo bol príliš premotivovaný, chcel zapôsobiť tak veľmi, že sa naraz snažil hrať na bicie aj perkusie a vyzeralo to, že nevie hrať.
Postupne sa všetko dalo do poriadku, Ringo sa ukľudnil a fanúšikovia tiež. Všetci si obľúbili jeho energické a jednoduché rytmy.

V jednoduchosti je sila


Ringo Starr nikdy nebol Buddy Rich, no je to jeden z najmuzikálnejších bubeníkov, akí kedy hrali. Hrá to, čo si hudba vyžaduje, či je to obyčajný stály rytmus ako v Ob-La-Di, Ob-La-Da, protirytmus v Drive my car, zložité kompozície v Strawberry Fields Forever alebo úplne netradičný prístup v Come Together. Možno nie je najlepší bubeník na svete ale bol najlepší bubeník pre jednu z najlepších kapiel na svete. A to niečo znamená.

Napriek prvotnému fiasku bolo neskôr nahrávanie jeho silnou stránkou. Spoluhráči aj ľudia v štúdiu zhodne tvrdia, že robieval minimum chýb, vedel nájsť to správe tempo každej piesni a hral veľmi presne, napriek tomu že sa v tej dobe nepoužíval metronóm.

Okrem bubnovania vedel aj obstojne spievať, Yellow Submarine , ktorú zložil a naspieval je legendou sama o sebe, nehovoriac o tom, že k nej vznikol animovaný film. Nesmieme však zabudnúť ani na Occtupus´s Garden, Act Naturally alebo Boys. A dôležitá poznámka – Ringo Starr spieval a bubnoval zároveň, to je jav, ktorý sa na hudobnej scéne vyskytuje len zriedka.


A táto úroveň koordinácie Ringovi ostala

Spev zároveň s bubnovaním pomáhal jeho šoumenstvu na pódiu, ktoré bolo podložené skvelým výkonom. Legendárna je príhoda z koncertu v USA v roku 1965 na Shea Stadium.

Kompetentní vtedy podcenili situáciu, netušili, že Fab Four vypredajú celý baseballový štadión a fanúšikovia budú v tak veľkom vytržení, že kapela nebude poriadne počuť ani sama seba. Ringo miestami spoznával piesne len podľa toho, ako si jeho spoluhráči klepkali nohou.

Nečakane prudký úspech a ešte prudší pád



Zhruba dvadsať rokov po Beatles by sme mohli rozdeliť do dvoch častí. Jednej svetlej príjemnej, počas ktorej získal Starr platinovú, dve zlaté a striebornú platňu, bol prvý, kto dostal „chrobákov“ do jedného albumu (nie však do jednej miestnosti, to sa nepodarilo už nikdy) a vydal niekoľko hitov.

Poďme po poriadku. Po rozpade kapely Ringo veľmi nevedel čo so sebou, všetci jeho spoluhráči mali už počas Beatles rozbehnuté sólové projekty, v ktorých pokračovali, on nemal „nič“. Vydal teda album s prebratými piesňami, ktoré zvykol počúvať ako mladý – Sentimental Journey (1970). Album dosiahol popularitu najmä v USA. Na svojich albumoch hral na bicie a spieval.

Ešte v tom istom roku nahral album po svojom – v žánri Blues. Ten mal len malý ohlas v Austrálii a Kanade, všetci boli hladní po niečom poriadnom, niečom na štýl Beatles.

Dočkali sa v rokoch 1973 a 1974, kedy vyšli albumy Ringo a Goodnight Vienna. Boli na nich najväčšie hity ako Photograph (skladbu preňho zložil George Harrison), You are sixteen (prerábka skladby Johnyho Burnetta) či Oh my my. Mimo albumov vyšla ešte skladba It don´t come easy, tak isto od Georga Harrisona. Pre Ringa zložil pieseň aj John Lennon – I am the greatest.



Nastáva spomínaný pád, zhruba od roku 1974. Ringo sa rozviedol, holdoval alkoholu a stal sa akousi starožitnou spomienkou na staré časy, ktorú si občas zavolali do televízie alebo do rádia. Svetlým okamihom bolo zrejme len jeho účinkovanie v animovanom seriáli Thomas and friends (Tomáš a jeho priatelia). Ringo bol v prvých dvoch sériách rozprávač.

Vydával podpriemerné albumy a jeho výkony boli ešte podpriemernejšie. Pamätné je, ako hral s Beach Boys skladbu Back in the USSR v roku 1984 vo Washingtone. Bol opitý a kolísal v tempe.

Ringo Starr and His All-Starr Band



V roku 1988 podstúpil protialkoholické liečenie a o rok neskôr založil kapelu Ringo Starr and His All-Starr Band. Je to superskupina, ktorá združuje známych hudobníkov do jednej kapely. Nemá stále formáciu a za tridsať rokov sa v kapele vystriedalo už štrnásť formácií. Jediný stály člen je Starr.

Kapela netvorí vlastnú hudbu. Má iba koncerty, ktoré pozostávajú z piesní Beatles, (ktoré zložil Ringo), z jeho sólovej tvorby a z tvorby jednotlivých členov kapely.


Ukážka z koncertu All-Starr Band z roku 2010

Za spomenutie stojí jeho sólový album Liverpool 8 z roku 2008, ktorý mal veľmi dobré ohlasy. Rovnomenná pieseň tohto albumu je textovo jeho autobiografiu. O desať rokov neskôr mu britská kráľovná udelila rytiersky titul Sir.

V súčasnosti je Ringo stále aktívny, koncertuje s All Starr Band a príležitostne aj s bývalým spoluhráčom McCartneym.

Členovia skupiny Beatles Ringo Starr (vľavo) a Paul McCartney prichádzajú na svetovú premiéru dokumentárneho filmu o koncertných rokoch britskej skupiny The Beatles s názvom s názvom "The Beatles: Eight Days a Week - The Touring Years" v réžii Rona Howarda 15. septembra 2016 v Londýne.
Foto: TASR/AP


Tak isto aktívne vydáva nové sólové veci. Album-turné-nahrávanie-album-turné-nahrávanie, to je kolobeh jeho života. Okrem toho má vlastnú charitatívnu organizáciu a napriek vyššiemu veku vôbec nevyzerá, že by sa chystal odísť do dôchodku.


Titulná pieseň What´s my name z najnovšieho, rovnomenného, albumu.