Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Vyhlasovanie Andělov bude po prvý raz bez slávnostného ceremoniálu

Hudobné ceny Anděl. Foto: TASR/AP

Dvadsiaty deviaty ročník bude podľa organizátorov výnimočný trochu inak, ako pôvodne zamýšľali.

Bratislava 10. júna (TASR) - Víťazi najstaršieho českého odborného hudobného ocenenia tento rok o ikonické sošky Anděla z dielne sochára Jaroslava Rónu neprídu. Netradičné odovzdávanie výročných cien Českej hudobnej akadémie odvysiela Česká televízia 20. júna na ČT1 od 21.00 h. Hudobné čísla vznikajú na nečakaných miestach.

Dvadsiaty deviaty ročník bude podľa organizátorov výnimočný trochu inak, ako pôvodne zamýšľali. Pôjde totiž o historicky prvé vyhlasovanie Andělov bez slávnostného ceremoniálu, ktorý pôvodne chystali na 31. marca v hale O2 univerzum. Pre opatrenia proti šíreniu koronavírusovej pandémie sa však nemohol uskutočniť.

"Nechceli sme sa uspokojiť len s vyhlásením výsledkov v tlačovej správe, nieto ešte so zrušením celého ročníka, zároveň však vzhľadom na okolnosti nie sme schopní celú akciu realizovať v pôvodne plánovanom rozsahu," vysvetlila Lucka Hájková z usporiadateľskej agentúry Luff Production. Ceny Anděl Coca-Cola 2019 diváci uvidia na obrazovkách 20. júna vo vysielaní ČT1. Pôjde o plnohodnotný program, v ktorom zaznejú takmer všetky pôvodne oznámené hudobné čísla, vrátane nezvyčajných spoluprác, a v rámci neho odovzdajú všetky sošky svojim novým majiteľom.

Hudobníci navyše vystúpia na netradičných miestach, ktoré v roku 2020, podobne ako celú hudobnú brandžu, zasiahli vládne opatrenia. "Rozhodli sme sa, že všetky hudobné čísla nakrútime v podobe live session na miestach, kde budeme môcť zachytiť ich súčasnú estetiku a unikátnu atmosféru bez návštevníkov či divákov. Využívame vypustený plavecký bazén, kostol futbalový štadión, letisko alebo ľudoprázdne O2 arény a spoločne so zaznamenávaním unikátnych hudobných vystúpení zároveň dokumentujeme dobu, v ktorej nebolo možné realizovať v podstate žiadne akcie, odovzdávanie Cien Anděl nevynímajúc," prezradila Hájková o nevšedných hudobných číslach, ktoré zachytia realitu posledných mesiacov.

Vo všetkých prípadoch pôjde o autentické a jedinečné živé nahrávky. V programe sa objavia Chinaski, Mirai, Lenny, Vypsaná fiXa, Klára Vytisková, Ben Cristovao, Marcell, Paulie Garand, Calin, STEIN27, Lake Malawi či Renne Dang a ďalší. Tiež sprievodkyňou Andělov bude už skôr avizovaná Ewa Farna.

Favoritom tohtoročných Andělov je Vladimír Mišík, ktorý s albumom Jednou tě potkám získal od Českej hudobnej akadémie rekordných šesť nominácií. Medzi nominovanými sú napríklad aj Zvíře jménem podzim, Vypsaná fixa či posledná pieseň Karla Gotta Srdce nehasnou.