Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Hudobné festivaly v Katalánsku prispeli k šíreniu koronavírusu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Všetky tri hudobné udalosti od návštevníkov vyžadovali negatívny antigénový test a povinné nosenie rúšok.

Barcelona 4. augusta (TASR) - Tri júlové hudobné festivaly v Katalánsku viedli k nárastu šírenia ochorenia COVID-19. Nakazilo sa 2279 účastníkov, čo je o 58 percent viac, ako úrady predpokladali, informoval v stredu na svojej webovej stránke denník El País s odvolaním sa na výsledky štúdie katalánskej vlády.

Katalánske zdravotnícke úrady uskutočnili štúdiu s cieľom zistiť vplyv festivalov Vida, Canet Rock a Cruilla na šírenie nákazy. Tieto festivaly sa konali v Katalánsku v období medzi 30. júnom a 11. júlom.

Podľa katalánskeho ministerstva zdravotníctva bol počet prípadov nákazy o 76 percent vyšší, ako úrady zaznamenali v kontrolnej skupine, a o 58 percent vyšší, ako pôvodne predpokladali.

Carmen Cabezasová, katalánska ministerka zdravotníctva, v stredu uviedla, že hudobné podujatia majú vplyv na šírenie nákazy a "prispeli k prenosu". Neoznačila ich však za udalosti s nadmerne vysokou mierou šírenia.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP


Štúdia mala za cieľ zistiť, koľko prípadov nákazy zaznamenajú medzi účastníkmi týchto troch festivalov 15 dní po ich skončení. Približne 50.000 návštevníkov festivalov porovnávali s kontrolnou skupinou.

Všetky tri hudobné udalosti od návštevníkov vyžadovali negatívny antigénový test a povinné nosenie rúšok.

Organizátori festivalov vychádzali z údajov z pilotných projektov tohto typu vrátane koncertu s približne 5000 návštevníkmi, ktorý sa uskutočnil 27. marca v Barcelone, píše El País.

Štúdie vtedy potvrdili, že podobné podujatia môžu byť v prípade dodržiavania primeraných opatrení bezpečné.

Cabezasová však upozornila na rozdiel medzi pilotnými štúdiami a reálnymi udalosťami s vyšším počtom návštevníkov a rozdielnymi podmienkami.