Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Human Rights Watch obvinila krymskú domobranu, že sa dopúšťa mučenia

Ľudskoprávna organizácia ako príklad uviedla prípad proukrajinských aktivistov Andrija Ščekuna a Anatolija Kovalského.

Simferopol 25. marca (TASR) - Ťažké obvinenia v súvislosti s mučením vzniesla dnes ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) voči proruským milíciám na Krymskom polostrove. Informovala o tom agentúra DPA.

Jednotky lojálne Moskve podľa nej uniesli a niekoľko dní zneužívali dvoch ukrajinských aktivistov. "Už niekoľko týždňov môžu polovojenské ozbrojené jednotky besnieť na polostrove bez zjavného legálneho oprávnenia," uviedol expert HRW Hugh Williamson. Ako dodal, situácia podľa neho viedla na Kryme k "neistote, svojvoľnému zatýkaniu, únosom a tiež mučeniu".

Ľudskoprávna organizácia ako príklad uviedla prípad proukrajinských aktivistov Andrija Ščekuna a Anatolija Kovalského, ktorí vypovedali, že ich 9. marca uniesli ozbrojenci a 11 dní následne zadržiavali a bili, píše DPA.

Po 11 dňoch boli podľa vlastných slov odovzdaní do rúk ukrajinskej vojenskej polície, proruské jednotky im však predtým údajne vzali doklady, peniaze a počítač.

Ukrajinské médiá uviedli, že krymská domobrana lojálna Moskve mučila aj aktivistu Jurija Ševčenka. Odrezali mu časť pravého ucha a postrelili ho do nôh, napísali internetové noviny Ukrajinskaja Pravda.