Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Human Rights Watch skritizovala výber Egypta za hostiteľa COP27

Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí. Foto: TASR/AP

Ľudskoprávna organizácia HRW vyzvala medzinárodné spoločenstvo, aby "podniklo konkrétne kroky", ktorými by pred budúcoročnou konferenciou COP27 podporilo slobodu prejavu a zhromažďovania v Egypte.

(HRW) skritizovala v pondelok výber Egypta za hostiteľskú krajinu pre budúcoročnú klimatickú konferenciu COP27. Vyjadrila pritom obavy, že egyptská vláda využije toto prestížne podujatie na zlepšenie svojej reputácie v oblasti ľudských práv. Informovala o tom agentúra AFP.

Udelenie práva organizovať COP27 "odmeňuje represívnu vládu prezidenta Abdala Fattáha Sísího napriek tomu, že sa dopúšťa porušovania ľudských práv," uviedol vo vyhlásení zástupca riaditeľa HRW pre Blízky východ Joe Stork.

"Krajiny zúčastňujúce sa na COP27 by mali tlačiť na Egypt, aby prepustil tisíce ľudí, ktorí sú vo väzení len preto, že uplatnili svoje právo na slobodu prejavu a pokojné zhromažďovanie," dodal Stork.

HRW ďalej poznamenala, že reštriktívne zákony o zhromažďovaní a miesto konania summitu vzdialené od veľkých miest - známe červenomorské letovisko Šarm aš-Šajch -, zabránia konaniu demonštrácií, ktoré tieto podujatia v ostatných rokoch spravidla sprevádzajú.

Bývalý armádny generál Sísí prevzal moc v krajine po tom, čo armáda zvrhla v roku 2014 prvého demokraticky zvoleného egyptského prezidenta Muhammada Mursího, ktorý vzišiel z islamistického Moslimského bratstva. Sísího režim odvtedy zaviedol tvrdé represálie voči svojim politickým odporcom, v rámci ktorých skončilo vo väzení zhruba 60.000 ľudí.

Ľudskoprávna organizácia HRW ďalej vyzvala medzinárodné spoločenstvo, aby "podniklo konkrétne kroky", ktorými by pred budúcoročnou konferenciou COP27 podporilo slobodu prejavu a zhromažďovania v Egypte.

Účastníci COP26 v škótskom Glasgowe zároveň minulý týždeň rozhodli o Spojených arabských emirátoch ako o hostiteľovi COP28, ktorá sa bude konať v roku 2023.

Klimatický summit OSN (COP26) v Glasgowe sa v sobotu 13. novembra skončil prijatím paktu, ktorého cieľom je obmedziť nebezpečné zvyšovanie globálnej teploty. Podľa odborníkov však prijaté záväzky nestačia a teploty budú aj naďalej rýchlo rásť.