Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Zahraničie

HUR: Ukrajinské jednotky podnikli obojživelný útok na pobreží Krymu

Na archívnej snímke z 19. augusta 2023 ukrajinský vojak sa naťahuje za dronom. Foto: TASR/AP

Hovorca HUR Andrij Jusov potvrdil, že obojživelná akcia prebehla a že obe strany utrpeli straty.

Kyjev 4. októbra (TASR) – Ukrajinská vojenská rozviedka (HUR) v stredu zverejnila video, ktoré údajne zachytáva obojživelnú operáciu ukrajinských špeciálnych jednotiek na pobreží okupovaného polostrova Krym, informuje TASR podľa správy servera Sky News.

Video uvádza, že ukrajinskí vojaci pristáli na Kryme a spustili paľbu na ruských okupantov. Kyjev o takýchto operáciách hovorí verejne iba zriedkavo, naposledy sa tak stalo v auguste. Nie je známe, kedy sa odohrala akcia zachytená na videu.

Ruské štátne médiá zas v stredu uviedli, že ruské letectvo zmarilo pokus ukrajinských ozbrojených síl "o pristáte a vylodenie v severozápadnej časti Čierneho mora v oblasti neďaleko polostrova Tarchankut, pri ktorom boli použité tri vodné skútre a jeden motorový čln".

Podľa nich bolo zverejnené aj video, ktoré údajne zachytáva, ako Federálna bezpečnostná služba (FSB) vypočúva zajatého člena HUR. Ten údajne uviedol, že cieľom výsadku malo byť vztýčenie ukrajinskej vlajky. Na záberoch sa údajne nachádza aj vodný skúter s automatickými zbraňami a muníciou.

Hovorca HUR Andrij Jusov potvrdil, že obojživelná akcia prebehla a že obe strany utrpeli straty. Pre ukrajinský server RBK-Ukrajina vyhlásil, že na území okupovaného Krymu sa rozpútal prudký boj, pri ktorom ruské sily utrpeli vážne straty, a že ukrajinské jednotky sa už medzičasom vrátili z tejto špeciálnej sabotážnej a prieskumnej misie.