Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

FOTO: Hurikán Dorian si na Bahamách vyžiadal najmenej päť mŕtvych

Palmové stromy sa ohýbajú počas silného vetra pri príchode hurikánu Dorian v meste Freeport na Bahamách 1. septembra 2019. Foto: TASR/AP

Hurikán podľa odhadov Medzinárodného Červeného kríža zničil alebo poškodil približne 13.000 domov.

Nassau 3. septembra (TASR) - Najmenej päť mŕtvych si vyžiadal na Bahamách hurikán Dorian, ktorý naďalej bičuje túto ostrovnú krajinu. Tamojší premiér Hubert Minnis uviedol, že obete na životoch boli potvrdené na severovýchodných ostrovoch Abaco, ktoré niesli nápor prichádzajúceho prírodného živlu, informovala v noci na utorok stanica BBC.

Evakuovaný muž leží na posteli v priestoroch telocvične počas príprav na príchod hurikánu Dorian v meste Stuart na Floride 1. septembra 2019.
Foto: TASR/AP


Hurikán podľa odhadov Medzinárodného Červeného kríža zničil alebo poškodil približne 13.000 domov. Dorian, historicky druhý najsilnejší hurikán v atlantickej oblasti, zostáva stále "extrémne nebezpečný", dodal Minnis. Na dostupných záberoch z postihnutých miest na Bahamách vidno zaplavené ulice, prevrátené automobily a polámané stromy.

Auto jazdí v daždi počas príchodu hurikánu Dorian v meste Freeport na Bahamách 1. septembra 2019.
Foto: TASR/AP


Hurikán Dorian, ktorý v nedeľu zasiahol súostrovie Bahamy, v utorok zoslabol a bol preradený zo štvrtej kategórie na tretiu s rýchlosťou vetra 205 kilometrov za hodinu. Informovalo o tom americké Národné centrum pre hurikány (NHC), píše agentúra AFP.

Hoci Dorian zoslabol, na Bahamách ešte stále fúka silný vietor a výdatné prší. Jeho okolo zostáva nad ostrovom Grand Bahama.

Weston Lee stojí na pláži Atlantického oceána vo Vero Beach pred príchodom hurikánu Dorian v pondelok 2. septembra 2019.
Foto: TASR/AP


Dorian je podľa záznamov najsilnejšou búrkou, aká kedy zasiahla Bahamy. Teraz smeruje k východnému pobrežiu USA. Americké štáty Florida, Georgia, Severná Karolína a Južná Karolína preto vyhlásili mimoriadny stav.