Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Zahraničie

VIDEO: Hurikán Irma si vyžiadal najmenej deväť mŕtvych

Na satelitnej snímke družice GOES-13 z 6. septembra 2017 o 7:15 hodine je hurikán Irma nad Svätým Martinom a Záveternými ostrovmi v Karibiku. Foto: TASR/AP

Podľa Červeného kríža hurikán Irma už postihol vyše milión ľudí.

Paríž/San Juan 7. septembra (TASR/Teraz.sk) - Najmenej osem mŕtvych a 23 zranených si vyžiadal silný hurikán Irma, ktorý v stredu zasiahol viaceré menšie ostrovy v severovýchodnej časti Karibského mora. Bilanciu obetí, ktorá sa týka len Francúzskom spravovaných ostrovov v Karibiku, zverejnil dnes v Paríži francúzsky minister Gérard Collomb, informovala agentúra AP.

Deviatu obeť na živote hlásili už predtým z ostrovného štátu Antigua a Barbuda.



Konečný počet mŕtvych alebo zranených môže byť napokon ešte vyšší, keďže záchranné tímy ešte neukončili prieskum škôd na ostrovoch Svätý Martin a Svätý Bartolomej. Ten by mal v plnom rozsahu začať až v priebehu dnešného dňa. Hurikán sprevádzaný vetrom s rýchlosťou do 298 kilometrov za hodinu, tam v stredu zničil množstvo budov, vyvolal záplavy a vyradil z činnosti energetické zdroje.

Video z Porto Rica. Hurikán vydáva zvuk ako vlak


Irma, ktorá je hurikánom najvyššej 5. kategórie, priniesla dnes silný vietor a dážď na ostrov Portoriko, kde spôsobila rozsiahly výpadok dodávok elektriny pre takmer 900.000 ľudí. Takmer 50.000 Portoričanov zostalo bez prístupu k pitnej vode.

Na ostrove Barbuda búrka v stredu poškodila skoro všetky domy a zhruba 60 percent z 1400 obyvateľov zostalo bez strechy nad hlavou. Zničené sú aj cesty a telekomunikačné siete. O život prišlo dvojročné dievča, ktorého rodina sa pokúšala utiecť z poškodeného domu.

Hurikán sa momentálne nachádza severne od Portorika a smeruje k Haiti a Dominikánskej republike. Na možný priamy úder Irmy sa pripravuje aj oblasť v okolí Miami v americkom štáte Florida.

Ide o najsilnejší hurikán zaznamenaný v oblasti Atlantického oceánu za uplynulé desaťročie. Organizácia Spojených národov odhaduje, že hurikán Irma by mohol zasiahnuť celkove až 37 miliónov ľudí.

V Atlantiku sa momentálne okrem Irmy nachádzajú ďalšie dva hurikány. Na hurikány prvej kategórie totiž v stredu zosilneli tropické búrky Katia a Jose.




EÚ zmobilizovala nástroje pomoci pre karibský región zasiahnutý hurikánom Irma


Federica Mogheriniová
Foto: TASR/AP
Európska komisia (EK) dnes oznámila, že EÚ mobilizuje svoje nástroje núdzovej reakcie na pomoc krajinám karibskej oblasti, ktoré boli postihnuté alebo ktoré sú ohrozené hurikánom Irma.

Šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová v súvislosti s ničivým hurikánom odkázala, že EÚ naplno podporuje svojich partnerov a priateľov v karibskom regióne a v oblasti, ktorá je vystavená vyčíňaniu živlov.

Eurokomisár pre humanitárnu pomoc a krízový manažment Christos Stylianidis spresnil, že EÚ poskytuje nepretržitú pomoc krajinám a oblastiam postihnutým touto katastrofou. Dodal, že Koordinačné centrum pre reakcie na núdzové situácie (ERCC) a kancelárie EÚ pre humanitárnu pomoc v regióne Karibiku pozorne sledujú vývoj situácie.

Prvým krokom pomoci bolo aktivovanie európskeho satelitného mapovacieho systému Copernicus, čo je najpokročilejší systém pozorovania Zeme na svete. Program bol aktivovaný na žiadosť Francúzska a systém piatich družíc už poskytol situačné mapy pre ostrovy Guadeloupe, Svätý Bartolomej a Svätý Martin. Podobnú podporu privítali aj Haiti a Dominikánska republika, pričom systém Copernicus je v pohotovosti a pripravený na zasielanie potrebných údajov aj pre ďalšie krajiny.

Komisia pripomenula, že EÚ poskytovaním satelitných snímok cez systém Copernicus nedávno pomohla aj americkým orgánom po vyčíňaní hurikánu Harvey.

EÚ okrem toho vyslala na Haiti a Dominikánsku republiku svoj tím humanitárnych expertov a oznámila, že v prípade potreby sú pripravení na nasadenie aj ďalší odborníci.

ERCC, ktoré funguje nepretržite 24 hodín sedem dní v týždni, sa už obrátilo na krajiny zúčastňujúce sa na mechanizme civilnej ochrany EÚ a je pripravené poskytnúť pomoc, ak o to požiadajú krajiny zasiahnuté hurikánom.

V stave maximálnej pohotovosti a pripravený na koordináciu akejkoľvek pomoci je podľa EK aj jej Regionálny úrad pre humanitárnu pomoc v Manague v Nikarague, ktorý pôsobí ako centrála pre celý karibský región.

V prípade potreby Európania dokážu zmobilizovať aj Fond solidarity EÚ, ktorý je zameraný na rekonštrukčné práce a obnovu zničenej infraštruktúry.

Červený kríž: Hurikán Irma už postihol vyše milión ľudí


Muž jazdí na aute počas hurikánu Irma vo Fajarde v Portortiku 6. septembra 2017.
Foto: TASR/AP
Hurikán Irma spôsobil škody, ktoré dosiaľ v karibskej oblasti pocítilo 1,2 milióna obyvateľov. S odvolaním sa na dnešnú správu Medzinárodnej federácie spoločností Červeného kríža a Červeného polmesiaca (MFČK) o tom informovala agentúra DPA.

Na ostrove Barbadua boli zničené alebo poškodené takmer všetky budovy. V Portoriku sú stále bez elektrickej energie státisíce obyvateľov. Hurikán Irma prešiel ostrovmi Antigua a Barbuda, Svätý Martin, Svätý Bartolomej, Anguilla a Svätý Krištof a Nevis.

Podľa aktualizovaných údajov sa hurikán Irma od oblasti Portorika presúva okolo severozápadného pobrežia Dominikánskej republiky a bude postupovať ďalej okolo Haiti. Na jeho príchod sa pripravujú zámorské územia Spojeného kráľovstva Turks a Caicos, kde by mali prívalové vlny dosahovať až šesť metrov. Irma ďalej prejde okolo Kuby cez Bahamy k štátu Florida v USA.

Úrady v Dominikánskej republike uviedli, že z obľúbených turistických stredísk v Punta Cana evakuovali pred príchodom hurikánu piatej kategórie do bezpečia okolo 500 turistov. Na polostrove Samaná evakuovali pred zosuvmi pôdy 2500 ľudí.

Po Dominikánskej republike bude ďalším územím, kde pocítia silu hurikánu Irma Haiti.

Hurikán Irma očakávajú aj na Floride. Tamojší guvernér Rick Scott varoval celé obyvateľstvo, aby počítalo s evakuáciou. Na evakuáciu sa podľa guvernéra musí pripraviť každá rodina na Floride bez ohľadu na to, na akom pobreží sa nachádza.

Príslušné úrady sa pokúšajú zabezpečiť, aby bol na čerpacích staniciach dostatok benzínu, prípadne, aby boli otvorené aj po skončení zvyčajných otváracích hodín. Floriďania sa v prípade potreby môžu presunúť do dočasných ubytovacích zariadení zriadených na tento účel.

Povinná evakuácia sa vzťahuje na zhruba 31.000 obyvateľov súostrovia Florida Keys pri južnom cípe polostrova.

Americký prezident Donald Trump dnes ráno v statuse na Twitteri odkázal Floriďanom, aby si na seba dávali pozor a zdržiavali sa v bezpečí. Meteorológovia varovali, že Irma môže na Floride spôsobiť katastrofálne škody.