Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Hurikán zasiahol Dominikánsku republiku, Portoriko je bez elektriny

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Riaditeľ Úradu civilnej ochrany Juan Salas informoval, že z rizikových oblastí a z okolia riek a roklín vo vidieckych obciach na východe krajiny bolo evakuovaných približne 800 ľudí.

San Juan 20. septembra (TASR) - Hurikán Fiona v pondelok zasiahol Dominikánsku republiku v sprievode prívalového dažďa a vetra s rýchlosťou 85 kilometrov za hodinu, uviedlo podľa agentúry Reuters americké Národné centrum pre hurikány (NHC).

Vo východnej časti Dominikánskej republiky hurikán spôsobil materiálne škody: vyvrátil stromy, elektrické vedenia a bilbordy. Nateraz však neboli hlásení žiadni zranení.

Riaditeľ Úradu civilnej ochrany Juan Salas informoval, že z rizikových oblastí a z okolia riek a roklín vo vidieckych obciach na východe krajiny bolo evakuovaných približne 800 ľudí.

Susedné Portoriko, ktorým sa hurikán Fiona prehnal v nedeľu, sa spamätáva z úplného výpadku dodávok elektrickej energie. Prezident USA Joe Biden tam vyhlásil stav núdze, čím de facto poveril Federálnu agentúru pre riadenie krízových situácií koordináciou pomoci pre zasiahnuté oblasti. Do odstraňovania následkov hurikánu sa medzičasom už zapojili stovky záchranárov.

Podľa portálu Poweroutage.us bolo v pondelok bez elektriny takmer 90 percent územia Portorika. Úrady uviedli, že opätovná obnova dodávok na celom ostrove s 3,3 miliónmi obyvateľov potrvá niekoľko dní.

Reuters doplnil, že mnohé cesty v Portoriku sú neprejazdné pre popadané stromy, zosuvy bahna alebo sú zaplavené. Televízia CBS informovala, že v pondelok ráno bolo bez tečúcej vody približne 750.000 Portoričanov.

Národné centrum pre hurikány uviedlo, že hurikán 1. kategórie sa pravdepodobne zmení na 3. kategóriu, keď sa bude pohybovať severne od karibského ostrova Hispaniola, na ktorom sa nachádzajú dva štáty - Dominikánska republika a Haiti.

Na ostrovoch Turks a Caicos, ktoré sú zámorským územím Spojeného kráľovstva, teraz platí výstraha pred hurikánom a Bahamy by mohla v utorok ráno zasiahnuť tropická búrka.