Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Husíovia vypálili ďalšiu raketu na Spojené arabské emiráty

Šiitskí povstalci, tzv. húsíovia, archívna snímka. FOTO TASR/AP Foto: TASR AP

Išlo už tretí takýto incident v priebehu januára.

Dubaj 31. januára (TASR) - Protivzdušná obrana Spojených arabských emirátov (SAE) v noci na pondelok zachytila a zničila balistickú strelu vypálenú jemenskými povstalcami húsiami. Informovalo o tom tamojšie ministerstvo obrany, podľa ktorého kusy rakety dopadli do neobývanej oblasti a nedošlo k žiadnym obetiam, uviedla agentúra AFP.

K útoku došlo v čase, keď je v SAE na dvojdňovej návšteve izraelský prezident Jicchak Herzog. Jeho úrad oznámil, že návšteva bude pokračovať podľa plánu.

Išlo už tretí takýto incident v priebehu januára. Pri prvom útoku raketami odpálenými zrejme z dronov na medzinárodné letisko a ropné zariadenie v Abú Zabí zahynuli 17. januára traja zahraniční robotníci. Ďalšie dve rakety, vystrelené z Jemenu o týždeň neskôr, sa podarilo zneškodniť.

Húsíovia podporovaní Iránom, ktorí pravidelne útočia i na ciele v Saudskej Arábii, sa k najnovšiemu útoku zatiaľ nevyjadrili.

SAE sú súčasťou vojenskej koalície vedenej Saudskou Arábiou, ktorá podporuje jemenskú vládu v boji proti húsíom. V roku 2019 SAE stiahli svoje jednotky z Jemenu, no napriek tomu si tam stále zachovávajú vplyv.

Občianska vojna v Jemene sa začala v roku 2014, keď sa húsíovia zmocnili hlavného mesta Saná. V dôsledku konfliktu zahynulo už približne 377.000 ľudí a milióny ďalších boli nútené opustiť svoje domovy.