Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Celebrity kritizujú označenie charít v Palestíne za teroristov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Tieto charitatívne skupiny poskytujú Palestínčanom právnu pomoc a dokumentujú údajné porušovanie ľudských práv zo strany Izraela, hnutia Hamas, ako aj Palestínskej samosprávy.

Los Angeles 17. novembra (TASR) - Viac než 100 celebrít podpísalo otvorený list kritizujúci rozhodnutie Izraela označiť šesť popredných palestínskych charitatívnych skupín za teroristické organizácie. Informovala o tom v stredu stanica Sky News.

Medzi signatármi sú hollywoodske hviezdy Richard Gere, Claire Foyová, Tilda Swintonová a Susan Sarandonová, režisér Ken Loach, hudobník Jarvis Cocker, formácia Massive Attack, ako aj spisovatelia Philip Pullman a Irvine Welsh. Spoločný list opisuje tento nedávny krok židovského štátu ako "bezprecedentný a celoplošný útok na palestínskych obhajcov ľudských práv".

V otvorenom liste sa uvádza, že "tieto označenia si berú za cieľ šesť z najvýznamnejších palestínskych obhajcov ľudských práv, ktorí sa podieľajú na nesmierne dôležitej činnosti v oblasti ľudských práv a pokrývajú všetky aspekty občianskej spoločnosti na okupovanom palestínskom území".

Tieto charitatívne skupiny poskytujú Palestínčanom právnu pomoc a dokumentujú údajné porušovanie ľudských práv zo strany Izraela, hnutia Hamas, ako aj Palestínskej samosprávy. Presadzujú tiež práva žien, detí a farmárov.

Izrael ich však obviňuje z poskytovania darcovskej pomoci militantom a z napojenia na ľavicovú organizáciu, ktorá má za sebou množstvo útokov proti židovskému štátu.

Izraelské ministerstvo obrany tvrdí, že predmetné skupiny využívajú "podvody a klamstvá" na získanie prostriedkov od európskych krajín a medzinárodných organizácií. Podľa zmieneného rezortu sa tieto skupiny skrývajú za ľudskoprávnu činnosť, "ale v skutočnosti predstavujú zložku" Ľudového frontu za oslobodenie Palestíny (PFLP), ktorého hlavným cieľom je "zničenie Izraela".

Ich označenie za teroristické organizácie oprávňuje izraelské úrady zatvoriť kancelárie týchto skupín, zhabať ich majetok a zatknúť ich zamestnancov v Predjordánsku, uviedli vo svojom spoločnom októbrovom vyhlásení medzinárodné ľudskoprávne organizácie Human Rights Watch a Amnesty International.

Organizácia Spojených národov (OSN) skritizovala tento krok ako "najnovší vývoj v dlhej stigmatizujúcej kampani proti týmto a ďalším organizáciám, čo poškodzuje ich schopnosť vykonávať svoju dôležitú prácu".