Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

I. Solovič: Migrácia ľudí z Ukrajiny môže prispieť k šíreniu TBC

Migranti z Blízkeho východu a iných krajín, ktorí sa pokúšajú prekročiť hranice z Bieloruska do Poľska, sa zhromažďujú na hranici pri bieloruskej dedine Grodno 8. novembra 2021. Foto: TASR/AP

Počet pacientov s TBC je na Ukrajine jedným z najvyšších v Európe.

Bratislava 24. marca (TASR) - Migrácia ľudí z Ukrajiny v dôsledku vojny môže prispieť k šíreniu tuberkulózy (TBC) v Európe. Je preto potrebné utečencom poskytnúť diagnostiku a liečbu. Pri príležitosti Svetového dňa boja proti tuberkulóze to uviedol konzultant Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) pre TBC a primár prvého oddelenia pneumoftizeológie Národného ústavu tuberkulózy, pľúcnych chorôb a hrudníkovej chirurgie Vyšné Hágy Ivan Solovič.

Upozornil, že tuberkulóza nerešpektuje hranice a tento pohyb obyvateľstva trpiaceho strašnými následkami vojny prispeje k jej šíreniu, ako aj iných chorôb v celej Európe. "Kaskáda starostlivosti o pacientov s tuberkulózou na Ukrajine bude prerušená - nové prípady nebudú diagnostikované a nebudú liečené, čím sa zvýši prenos TBC v rámci komunity," spresnil.

Počet pacientov s TBC je na Ukrajine jedným z najvyšších v Európe. Solovič preto zdôrazňuje, že diagnostika a liečba TBC by mala byť súčasťou celkového poskytovania zdravotnej starostlivosti vojnovým utečencom. "Členské štáty EÚ/EHP by sa mali pripraviť na príchod pacientov koinfikovaných TBC, MDR-TB a HIV/TB, ktorí by mali pokračovať v liečbe. Lekári by mali byť informovaní, aby mohli zodpovedajúcim spôsobom upraviť svoje diagnostické a oznamovacie algoritmy," uviedol.

Zdravotný systém môže podľa Soloviča pre veľký nápor utečencov naraziť na svoje limity. "Za hlavné problémy, kde budeme potrebovať pomoc Európskej únie, je nedostatok personálu, liekov a zdravotníckeho materiálu. Predpokladáme, že v blízkej budúcnosti budeme musieť ukrajinských pacientov premiestniť do iných krajín," doplnil.