Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Zahraničie

Iba 33 percent Maďarov si myslí, že sa môže nakaziť koronavírusom

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Prieskum, ktorý vykonali v období 17.-21. marca na reprezentatívnej vzorke 1003 osôb, si objednal denník Népszava.

Budapešť 24. marca (TASR) - Masové rozšírenie nákazy novým druhom koronavírusu SARS-CoV-2 očakáva 76 percent Maďarov, ale len 33 percent opýtaných považuje za pravdepodobné, že vírus nakazí aj ich. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky inštitútu Publicus Intézet, ktorého výsledky zverejnili v utorok.

Prieskum, ktorý vykonali v období 17.-21. marca na reprezentatívnej vzorke 1003 osôb, si objednal denník Népszava.

Až 63 percent obyvateľov Maďarska v prieskume uviedlo, že pravdepodobne nebude vírusom nakazené.

Dve tretiny respondentov vyjadrili názor, že opatrenia vlády obmedzujúce bežný život v Maďarsku potrvajú ešte dva až tri mesiace, 17 percent uviedlo, že obmedzenia potrvajú iba mesiac a desať percent pripustilo, že reštrikcie potrvajú možno až pol roka.

Zavedenie niektorého stupňa zákazu vychádzania označilo za pravdepodobné 90 percent opýtaných; takmer rovnaký pomer (84 percent) pripúšťa zatvorenie väčších obchodov (okrem potravín) a nákupných stredísk.

Počet nakazených novým typom koronavírusu stúpol v Maďarsku v utorok oproti predošlému dňu o 12 percent. Laboratórnym testom podrobili doposiaľ 6613 ľudí, z ktorých infekciu koronavírusom SARS-CoV-2 potvrdili v 187 prípadoch.

V pondelok zaznamenali ôsmy prípad úmrtia na ochorenie COVID-19. Z tejto choroby sa zotavilo 21 pacientov, v nemocničnej karanténe je 92 osôb.

(spravodajca TASR Ladislav Vallach)