Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Dokončili správu o nútenom pristátí letu Ryanairu v Bielorusku

Bezpečnostná služba za pomoci psa kontroluje batožinu cestujúcich lietadla spoločnosti Ryanair s registračným číslom SP-RSM, v ktorom cestoval aj bývalý šéfredaktor bieloruského opozičného spravodajského portálu Nexta Raman Pratasevič, na letisku v Minsku 23. mája 2021. Foto: TASR/AP

Z lietadla vyviedli Ramana Prataseviča, bieloruského novinára žijúceho v exile v Poľsku, a jeho ruskú priateľku Sofiu Sapegovú, študujúcu vo Vilniuse.

Montreal 18. januára (TASR) - Medzinárodná organizácia pre civilné letectvo (ICAO) oznámila, že správa o vlaňajšom nútenom pristátí lietadla spoločnosti Ryanair v Minsku je hotová s tým, že ďalšie kroky budú stanovené na konci januára. Informovala o tom v noci na utorok agentúra AFP.

Správa bola v pondelok sprístupnená všetkým 193 členom ICAO vrátane 36 štátov, ktoré v súčasnosti pôsobia v rade organizácie, uvádza sa vo vyhlásení tejto špecializovanej agentúry OSN.

Správa z vyšetrovania podrobne opisuje okolnosti incidentu z 23. mája 2021, keď bieloruské úrady donútili lietadlo Ryanairu smerujúce z Atén do Vilniusu, aby pristálo v Minsku, pričom ho sprevádzala stíhačka MiG.

Z lietadla vyviedli Ramana Prataseviča, bieloruského novinára žijúceho v exile v Poľsku, a jeho ruskú priateľku Sofiu Sapegovú, študujúcu vo Vilniuse. Oboch zadržali na základe podozrenia z páchania trestnej činnosti na území Bieloruska. Dvojicu koncom júna premiestnili z väzby do domáceho väzenia.

Žena drží poster s nápisom " Kde je Raman Pratasevic ?! " počas čakania na cestujúcich lietadla Ryanair s registračným číslom SP-RSM na medzinárodnom letisku 23. mája 2021 vo Vilniuse.
Foto: TASR/AP


Niekoľko krajín vrátane Spojených štátov, Kanady, Británie i členských štátov Európskej únie reagovali oznámením sankcií voči Bielorusku.

"Akékoľvek ďalšie kroky, ktoré má ICAO prijať na základe záverov tejto správy, zástupcovia rady oficiálne zvážia počas stretnutia, ktoré je v súčasnosti naplánované na 31. januára," dodala organizácia so sídlom v kanadskom meste Montreal.