Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

ICC otvorí novú kanceláriu pre vyšetrovanie porušovania ľudských práv

Na archívnej snímke zo 7. novembra 2019 Medzinárodný trestný súd (ICC) v Haagu. Foto: TASR/AP

Od roku 2017 bolo vo Venezuele podľa tamojších úradov obvinených alebo odsúdených za porušovanie ľudských práv viac ako 200 policajtov a vojakov.

Caracas 1. apríla (TASR) - Medzinárodný trestný súd (ICC) otvoril vo Venezuele kanceláriu pre vyšetrovanie údajného porušovania ľudských práv počas protivládnych protestov v roku 2017. Vo štvrtok to oznámila kancelária hlavného prokurátora ICC Karima Khana. V piatok o tom informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

Hlavný prokurátor ICC Khan podpísal s venezuelským prezidentom Nicolásom Madurom memorandum, na základe ktorého sa Caracas zaviazal umožniť vyšetrovanie zo strany ICC. Venezuela v rámci memoranda poskytne predstaviteľom ICC vstupné víza.

Líder opozície Juan Guaidó v príspevku na sociálnej sieti Twitter privítal otvorenie kancelárie ICC vo Venezuele. "Vo Venezuele sa páchali a naďalej páchajú zločiny proti ľudskosti," upozornil a vyjadril presvedčenie, že kancelária ICC pomôže určiť zodpovednosť za tieto zločiny.

Guaidóa uznáva po voľbách v roku 2018 ako úradujúceho prezidenta Venezuely asi 60 krajín. V roku 2017 pri násilnom zásahu bezpečnostných zložiek voči protivládnym protestom vo Venezuele zahynulo viac ako 100 ľudí.

V novembri oznámil Khan počas návštevy Venezuely, že ICC začne v krajine oficiálne vyšetrovanie zločinov proti ľudskosti. Maduro vtedy uviedol, že toto rozhodnutie rešpektuje, i keď s ním nesúhlasí.

ICC začal predbežné vyšetrovanie v roku 2018. Khanova predchodkyňa Fatou Bensoudová vtedy vyhlásila, že existuje dôvodné podozrenie z páchania zločinov proti ľudskosti zo strany Madurovej vlády.

Od roku 2017 bolo vo Venezuele podľa tamojších úradov obvinených alebo odsúdených za porušovanie ľudských práv viac ako 200 policajtov a vojakov. Opozícia tvrdí, že tieto kroky vláda podnikla s cieľom vyhnúť sa vyšetrovaniu ICC, uvádza AFP.