Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

ICC poslal veliteľa ugandských povstalcov do väzenia na 25 rokov

Dominic Ongwen, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Dominic Ongwen, prezývaný Biely mravec, sa zodpovedal z vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti, ktorých sa údajne dopustil v rokoch 2002-2004.

Haag 6. mája (TASR) - Medzinárodný trestný súd (ICC) so sídlom v holandskom Haagu vymeral vo štvrtok jednému z popredných veliteľov ugandskej povstaleckej skupiny Armáda Božieho odporu (LRA) trest 25 rokov. Informovala o tom agentúra AFP.

Dominic Ongwen (45), prezývaný Biely mravec, sa zodpovedal z vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti, ktorých sa údajne dopustil v rokoch 2002-2004. Vo februári ho ICC uznal za vinného v 61 prípadoch vrátane vrážd, znásilnení a mučenia, sexuálneho zotročovania či odvodu detských vojakov. Ongwen všetky obvinenia poprel.

Sudcovia vo februári odmietli argumenty obhajoby, podľa ktorých bol Ongwen sám obeťou, pretože ho vo veku asi deviatich rokov uniesla LRA, v dôsledku čoho údajne utrpel psychickú ujmu.

Vzbúrenci z LRA terorizujú Ugandu a okolité krajiny už niekoľko desaťročí. Táto organizácia, vedená medzinárodne hľadaným zločincom Josephom Konym, sa stala neslávne známou zmrzačovaním civilného obyvateľstva, masakrami, zneužívaním detí ako vojakov či sexuálnym zotročovaním. Násilie v tejto časti Afriky si vyžiadalo desaťtisíce mŕtvych a ďalšie státisíce ľudí muselo opustiť svoje domovy.