Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Medzinárodný trestný súd vydal zatykač na Putina za činy na Ukrajine

Ruský prezident Vladimir Putin reční počas zasadnutia Rady generálnej prokuratúry v Moskve v Rusku v stredu 15. marca 2023. Foto: TASR/AP

Tento súd začal možné vojnové zločiny spáchané ruskými vojakmi na Ukrajine vyšetrovať vlani v marci. Rusko nie je členom ICC a jurisdikciu tohto súdu neuznáva.

Haag 17. marca (TASR) - Medzinárodný trestný súd (ICC) so sídlom v Haagu vydal v piatok zatýkací rozkaz na ruského prezidenta Vladimira Putina pre jeho činy na Ukrajine. TASR správu prevzala z agentúr AP a AFP.

ICC v piatkovej tlačovej správe uviedol, že zatykač vydáva aj na prezidentskú komisárku pre práva detí Mariju Ľvovovú-Belovovú.

Podľa súdu existujú oprávnené dôvody domnievať sa, že Putin a Ľvovová-Belovová sú zodpovední za vojnový zločin nezákonnej deportácie obyvateľstva (detí) a ich nezákonný presun z okupovaných oblastí Ukrajiny do Ruska, a to na základe príslušných článkov Rímskeho štatútu ICC.

Tento súd začal možné vojnové zločiny spáchané ruskými vojakmi na Ukrajine vyšetrovať vlani v marci. Rusko nie je členom ICC a jurisdikciu tohto súdu neuznáva.

Zatykač je podľa Ruska právne neplatný


Zatykač Medzinárodného trestného súdu (ICC) v Haagu na ruského prezidenta Vladimira Putina za vojnové zločiny súvisiace s dianím na Ukrajine nemá podľa Ruska "žiadny význam" a je "právne neplatný". TASR o tom informuje na základe správy agentúry AP.

ICC v piatkovej tlačovej správe uviedol, že zatykač vydáva aj na prezidentskú komisárku pre práva detí Mariju Ľvovovú-Belovovú.

Na archívnej snímke z 31. marca 2021 budova Medzinárodného trestného súdu (ICC) so sídlom v Haagu. ICC vydal v piatok 17. marca 2023 zatýkací rozkaz na ruského prezidenta Vladimira Putina pre jeho činy na Ukrajine.
Foto: TASR/AP


"Rozhodnutia Medzinárodného trestného súdu nemajú pre našu krajinu žiadny zmysel, a to ani z právneho hľadiska," uviedla podľa agentúry AFP hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová.

"Prípadné 'recepty' na zatknutie pochádzajúce od medzinárodného súdu budú, pokiaľ ide o nás, právne neplatné," dodala bez toho, aby spomenula Putinovo meno.

Ukrajina víta zatykač ICC na Putina za vojnové zločiny



Ukrajinský generálny prokurátor Andrij Kostin v piatok privítal rozhodnutie Medzinárodného trestného súdu (ICC) v Haagu vydať zatykač na ruského prezidenta Vladimira Putina za nezákonné deportácie ukrajinských detí. Kancelária ukrajinského prezidenta to označila za prvý krok k obnoveniu spravodlivosti. TASR informácie prevzala z agentúry AFP a vyjadrení ukrajinských predstaviteľov na sociálnych sieťach.

"Svet dostal odkaz, že ruský režim je zločinecký a voči jeho vedeniu a prisluhovačom bude vyvodená zodpovednosť," uviedol Kostin vo vyhlásení. "Je to historické rozhodnutie pre Ukrajinu a celý systém medzinárodného práva," dodal.

"Toto je len začiatok," napísal vedúci kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak.

Poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak rozhodnutie súdu označil za začiatok konca Ruskej federácie na svetovej scéne v jej súčasnej forme.

K vydaniu zatykača mali podľa ICC viesť vierohodné obvinenia


K vydaniu zatykača na ruského prezidenta Vladimira Putina viedli "vierohodné obvinenia", uviedol v piatok predseda Medzinárodného trestného súdu (ICC), poľský sudca Piotr Hofmanski vo vyhlásení vysvetľujúcom rozhodnutie vydať zatýkací rozkaz na Putina. TASR o tom informuje na základe správy stanice Sky News.

"Medzinárodné právo zakazuje okupačným mocnostiam premiestňovať civilistov z územia, na ktorom žijú, na iné územia. Na deti sa na základe Ženevského dohovoru vzťahuje osobitná ochrana," uvádza sa vo vyhlásení.

Hofmanski ďalej vysvetlil, že obsah zatykačov je tajný, aby chránil obete. ICC prikladá veľkú dôležitosť ochrane obetí, najmä detí, zdôraznil.

"Napriek tomu sudcovia senátu usúdili, že v tomto prípade sa rozhodli zverejniť existenciu zatykačov v záujme spravodlivosti a zabránenia páchaniu ďalších trestných činov," podotkol.

ICC: S deťmi nemožno zaobchádzať ako s vojnovou korisťou


Sudcovia podľa Hofmanského preskúmali informácie a dôkazy predložené prokurátormi a rozhodli, že proti týmto osobám existujú dôveryhodné obvinenia z údajných zločinov.

Ako Hofmanski pripomenul, prokurátor ICC Karim Khan bol začiatkom tohto mesiaca na Ukrajine už štvrtýkrát, pričom navštívil aj domov, kde boli umiestnené deti. "Kresby pripnuté na stene a skrine plné oblečenia svedčili o láske a podpore, ktorá tu kedysi vládla... Tento dom bol však prázdny v dôsledku údajnej deportácie detí z Ukrajiny do Ruskej federácie alebo ich nezákonného presunu do iných častí dočasne okupovaných území," uviedol vtedy Khan s tým, že tvrdenia o týchto činoch bude jeho úrad vyšetrovať ako prioritu, čo vyhlásil aj vlani v septembri na pôde Bezpečnostnej rady OSN.

"S deťmi nemožno zaobchádzať ako s vojnovou korisťou," cituje Sky News z vyhlásenia predsedu ICC.

EÚ a Británia zatykač privítali


Za "dôležité rozhodnutie" pre medzinárodnú spravodlivosť a ukrajinský ľud označil v piatok šéf zahraničnej politiky EÚ Josep Borrell zatykač, ktorý Medzinárodný trestný súd (ICC) vydal na ruského prezidenta Vladimira Putina za vojnové zločiny na Ukrajine. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"V Európskej únii sme vždy jasne hovorili, že osoby zodpovedné za nezákonnú agresiu proti Ukrajine musia byť postavené pred súd, a táto záležitosť Medzinárodného trestného súdu je len začiatkom procesu vyvodzovania zodpovednosti," povedal Borrell.

Zatýkací rozkaz na Putina privítal v piatok aj britský minister zahraničných vecí James Cleverly s tým, že vyšetrovanie tvrdení o zločinoch na Ukrajine musí pokračovať, píše AFP.

"Vítame krok, ktorý urobil nezávislý ICC v záujme brania na zodpovednosť tých, ktorí sú na vrchole ruského režimu vrátane Vladimira Putina," napísal na sociálnej sieti Twitter Cleverly a dodal, že "tí, ktorí sú zodpovední za strašné vojnové zločiny na Ukrajine, musia byť postavení pred súd".