Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

ICC vydal zatykač na vodcu povstalcov v SAR a bývalého ministra

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Noureddine Adam, líder frakcie niekdajších povstalcov z prevažne moslimskej ozbrojenej skupiny Séléka, sa podľa ICC týchto činov dopustil v čase, keď bol ministrom bezpečnosti SAR.

Haag 28. júla (TASR) - Medzinárodný trestný súd (ICC) vydal vo štvrtok zatykač na vodcu povstalcov v Stredoafrickej republike (SAR) Noureddina Adama. Hľadaný je pre podozrenia zo spáchania vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti, informuje agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie tohto súdu.

Noureddine Adam, líder frakcie niekdajších povstalcov z prevažne moslimskej ozbrojenej skupiny Séléka, sa podľa ICC týchto činov dopustil v čase, keď bol ministrom bezpečnosti SAR. Túto funkciu zastával od 31. marca do 22. augusta 2013.

Podozrivý je z mučenia, väznenia, prenasledovania či krutého zaobchádzania a ďalších zločinov, ktorých sa vraj dopustil v takzvaných zadržiavacích centrách v metropole Bangui. Centrá prevádzkoval vtedajší vládnuci režim.

SAR ako prevažne kresťanskú krajinu sužujú nepokoje, odkedy kresťanské milície Antibalaka začali bojovať proti prevažne moslimskej ozbrojenej skupine Séléka, ktorá v roku 2013 zosadila vtedajšieho prezidenta Francoisa Bozizého. Boje medzi oboma stranami a početné masakre, ktoré spáchali, uvrhli SAR, jednu z najchudobnejších krajín Afriky, do tretej občianskej vojny v jej histórii. Násilie v posledných rokoch čiastočne utíchlo, ozbrojené skupiny však naďalej ovládajú veľké časti krajiny.

Voči Adamovi vydal ICC ešte v januári "zapečatený" zatykač, ktorý teraz odpečatil. ICC zároveň vyzval krajiny a medzinárodné organizácie, aby boli nápomocné v prípade zatknutia a vydania Adama, ktorý má v súčasnosti okolo 52 rokov, uvádza agentúra Reuters.

Adam, vlastným menom Mahamat Nouradine Adam, využíva podľa ICC množstvo prezývok, vrátane zmienenej Nourreddine Adam. Už dlhšie sa na neho vzťahujú sankcie OSN. Momentálne je vodcom povstaleckej skupiny Ľudový front za znovuzrodenie Stredoafrickej republiky (FPRC), ktorá vznikla z bývalých milícií Séléka. Práve táto povstalecká skupina bola jednou z dvoch, ktoré po vlaňajšom jednostrannom vyhlásení prímeria prezidentom SAR Faustinom-Archangeom Touadérom odmietli zložiť zbrane.

Agentúra AFP pripomenula, že v súčasnosti sú prostredníctvom ICC súdení aj dvaja velitelia skupiny Antibalaka za svoju úlohu pri krviprelievaní. Zároveň sa má v septembri začať proces s jedným z vodcov hnutia Séléka, Mahamatom Saídím Abdelom Káním, taktiež obvineným zo spáchania vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti.