Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 8. jún 2024Meniny má Medard
< sekcia Zahraničie

ICC žiada zatykače voči 3 osobám za konflikt v Gruzínsku v roku 2008

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

ICC začal v roku 2016 prešetrovať obvinenia zo zločinov spáchaných počas krátkej vojny medzi Gruzínskom a Ruskom podporovanými povstalcami v Južnom Osetsku v roku 2008.

Haag 11. marca (TASR) - Medzinárodný trestný súd (ICC) v holandskom Haagu vo štvrtok požiadal o vydanie zatykačov na tri osoby za údajné vojnové zločiny počas päťdňovej vojny medzi Ruskou federáciou a Gruzínskom v roku 2008. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Obvinenými sú bývalý minister medzinárodných záležitostí Južného Osetska Michail Mindzajev, David Sanakojev, ktorý v čase konfliktu pôsobil ako tamojší splnomocnenec pre ľudské práva, a šéf zariadenia ministerstva vnútra na predbežné zadržiavanie Gamlet Gučmazov. O vydaní zatykačov rozhodnú sudcovia ICC, pripomína AFP.

ICC začal v roku 2016 prešetrovať obvinenia zo zločinov spáchaných počas krátkej vojny medzi Gruzínskom a Ruskom podporovanými povstalcami v Južnom Osetsku v roku 2008.

Hlavný prokurátor ICC Karim Khan vo štvrtok (10. marca) oznámil, že jeho úrad vyhodnotil dôkazy o údajných zločinoch a dospel k "odôvodneným podozreniam", že trojica mužov sa na týchto činoch podieľala. Ide o nezákonné zadržiavanie, mučenie, neľudské zaobchádzanie, branie rukojemníkov, násilné činy voči ľudskej dôstojnosti a nezákonný prevoz ľudí.

Gruzínska armáda spustila v noci na 8. augusta 2008 po predchádzajúcich bojoch operáciu na získanie opätovnej kontroly nad separatistickým Južným Osetskom, kde sa nachádzali aj ruské mierové sily rozmiestnené na základe dohody z roku 1992. Do bojov sa následne zapojila aj ruská armáda. Vojna sa formálne skončila 12. augusta, keď vtedajší ruský prezident Dmitrij Medvedev nariadil ruským ozbrojeným silám ukončiť operácie v Gruzínsku.

Tento konflikt si podľa AFP vyžiadal stovky obetí na životoch a desaťtisíce etnických Gruzíncov opustili svoje domovy.